Alzacka tarta jabłkowa

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 40min
  • 16 porcji
  • 0
Alzacka tarta jabłkowa
Alzacka tarta jabłkowa

Alzacka tarta jabłkowa

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 40min
  • 16 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu

Jak przygotować alzacką tartę jabłkową?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Polska to kraj jabłek. W sezonie te pyszne owoce są dostępnie właściwie za bezcen. Alzacka tarta jabłkowa to sposób na skorzystanie z tej okazji.

  1. Dno formy do tarty (o średnicy ok. 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mieszankę do wypieku domowego ciasta kruchego łączymy z zimnym masłem oraz jajem i energicznie wyrabiamy do połączenia się składników.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 190°C (bez termoobiegu).
  5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim dno i boki formy, po czym nakłuwamy widelcem.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut, aż do zarumienienia. Następnie odstawiamy je, by wystygło.
  7. Jabłka obieramy i kroimy w duże plastry, następnie układamy na dnie wystudzonego ciasta tak, by tworzyły kształt róży (można też jedynie lekko rozdzielić poszczególne plastry od siebie).
  8. „Różyczki” polewamy miodem.
  9. W misce mieszamy żółtka z cukrem pudrem i śmietaną.
  10. Powstały sos wylewamy na tartę tak, aby nie przykryć nim owoców z wierzchu.
  11. Gotową tartę wkładamy z powrotem na 30 minut do nagrzanego piekarnika.
  12. Gdy krem stanie się złoty, wyjmujemy ciasto do wystudzenia.
  13. Tartę ozdabiamy wybranym pikiem.

Tartę podajemy, gdy już bardzo dobrze wystygnie – najlepsza jest na drugi dzień.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Alzacka tarta jabłkowa
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0