Ciasto Pszczółka
Składniki
Chrupiący spód
- 80 g płatków kukurydzianych, lekko pokruszonych
- 60 g masła
- 120 g białej czekolady, posiekanej
Masa serowa
- 500 g serka mascarpone (2 opakowania)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilia z Madagaskaru Delecta
- 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 12 g żelatyny w proszku Delecta (3 łyżeczki) + 50 ml zimnej wody
Warstwa z galaretką
- 1 smak pomarańczowy Delecta
- 250 ml wrzątku
- 200 ml puree z mango
Dekoracja z pszczółek:
- 1 puszka moreli z syropu lub kompotu
- 40 g czekolady deserowej, roztopionej
- płatki migdałów
- cukrowe oczka (choć można oczka również wykonać z czekolady)
Przygotowanie
chrupiący spód:
KROK 1 -Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
KROK 2 - białą czekoladę i masło umieścić w garnuszku i podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się składników i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Dodać płatki kukurydziane i delikatnie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy, delikatnie wyrównać a następnie schłodzić w lodówce do momentu stężenia czekolady.
masa serowa:
Wszystkie składniki (oprócz śmietanki kremówki) powinny być w temperaturze pokojowej.
KROK 3 - W misie miksera umieścić serek mascarpone, cukier puder, sok z połowy pomarańczy i naturalny ekstrakt wanilia z Madagaskaru Delecta. Zmiksować (końcówkami miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej i bezgrudkowej masy serowej.
KROK 4 - W małej miseczce żelatynę w proszku Delecta zalać 50 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, ale nie dopuścić do stężenia. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy serowej i wymieszać. Sprawdzić między opuszkami palców – nie powinno być w niej grudek żelatyny. Gdyby były – podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy serowej, zmiksować do połączenia.
KROK 5 - Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać.
KROK 6 - Do przygotowanej formy z chrupiącym spodem przełożyć masę serową i wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia sernika.
warstwa z galaretką:
KROK 7 - Galaretkę smak pomarańczowy Delecta zalać 250 ml wrzątku i wymieszać dokładnie, do rozpuszczenia się galaretki. Dodać puree z mango i wymieszać, przestudzić. Wystudzoną, ale wciąż płynną mieszankę przelać na stężoną masę serową i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin.
dekoracja z pszczółek:
KROK 8 - Morele dokładnie osuszyć z każdej strony papierowym ręczniczkiem kuchennym. Roztopioną czekoladę umieścić woreczku i odciąć jego rożek. Na morele wycisnąć paseczki z czekolady, następnie również na czekoladę przykleić cukrowe oczka lub wykonać oczka z czekolady. Do czekoladowych paseczków przykleić płatki migdałów – będą to skrzydełka pszczółek. Pszczółki przenieść na gotowe ciasto i ułożyć na warstwie z galaretką.
Ciasto Pszczółka to pyszne i lekkie ciasto dla dzieci z galaretką i bez pieczenia. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady, delikatna kremowa warstwa z mascarpone i warstwa galaretki pomarańczowej z puree z mango. Smakuje pysznie, lekko egzotycznie i orzeźwiająco, a wygląda równie wspaniale – ciasto wieńczą pszczółki wykonane z moreli i udekorowane czekoladą. Ciasto Pszczółka jest słoneczne, słodkie a także przesłodko się prezentuje – w sam raz na Dzień Dziecka!
Autorką przepisu jest Dorota Swiatkowska, Twórczyni jednego z najpopularniejszych blogów o wypiekach: „Moje Wypieki”
natalia
19-06-2023
Ocena:
jest ok