fbpx
Ciasto Pszczółka - Delektujemy.pl
Autor:
Ciasto Pszczółka
Udostępnij:
Trudność: 4 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 2h + 6h chłodzenia min.

Składniki

Chrupiący spód

  • 80 g płatków kukurydzianych, lekko pokruszonych
  • 60 g masła
  • 120 g białej czekolady, posiekanej

Masa serowa

Warstwa z galaretką

Dekoracja z pszczółek:

  • 1 puszka moreli z syropu lub kompotu
  • 40 g czekolady deserowej, roztopionej
  • płatki migdałów
  • cukrowe oczka (choć można oczka również wykonać z czekolady)

Przygotowanie

chrupiący spód:

KROK 1 -Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.

KROK 2 - białą czekoladę i masło umieścić w garnuszku i podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się składników i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Dodać płatki kukurydziane i delikatnie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy, delikatnie wyrównać a następnie schłodzić w lodówce do momentu stężenia czekolady.

masa serowa:

Wszystkie składniki (oprócz śmietanki kremówki) powinny być w temperaturze pokojowej.

KROK 3 - W misie miksera umieścić serek mascarpone, cukier puder, sok z połowy pomarańczy i naturalny ekstrakt wanilia z Madagaskaru Delecta. Zmiksować (końcówkami miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej i bezgrudkowej masy serowej.

KROK 4 - W małej miseczce żelatynę w proszku Delecta zalać 50 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, ale nie dopuścić do stężenia. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy serowej i wymieszać. Sprawdzić między opuszkami palców – nie powinno być w niej grudek żelatyny. Gdyby były – podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy serowej, zmiksować do połączenia.

KROK 5 - Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać.

KROK 6 - Do przygotowanej formy z chrupiącym spodem przełożyć masę serową i wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia sernika.

warstwa z galaretką:

KROK 7 - Galaretkę smak pomarańczowy Delecta zalać 250 ml wrzątku i wymieszać dokładnie, do rozpuszczenia się galaretki. Dodać puree z mango i wymieszać, przestudzić. Wystudzoną, ale wciąż płynną mieszankę przelać na stężoną masę serową i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin.

dekoracja z pszczółek:

KROK 8 - Morele dokładnie osuszyć z każdej strony papierowym ręczniczkiem kuchennym. Roztopioną czekoladę umieścić woreczku i odciąć jego rożek. Na morele wycisnąć paseczki z czekolady, następnie również na czekoladę przykleić cukrowe oczka lub wykonać oczka z czekolady. Do czekoladowych paseczków przykleić płatki migdałów – będą to skrzydełka pszczółek. Pszczółki przenieść na gotowe ciasto i ułożyć na warstwie z galaretką.

Ciasto Pszczółka to pyszne i lekkie ciasto dla dzieci z galaretką i bez pieczenia. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady, delikatna kremowa warstwa z mascarpone i warstwa galaretki pomarańczowej z puree z mango. Smakuje pysznie, lekko egzotycznie i orzeźwiająco, a wygląda równie wspaniale – ciasto wieńczą pszczółki wykonane z moreli i udekorowane czekoladą. Ciasto Pszczółka jest słoneczne, słodkie a także przesłodko się prezentuje – w sam raz na Dzień Dziecka!      

 

Autorką przepisu jest Dorota Swiatkowska, Twórczyni jednego z najpopularniejszych blogów o wypiekach: Moje Wypieki

Ciasto Pszczółka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

natalia

19-06-2023

Ocena:

jest ok

nadia

06-07-2023

Ocena:

Pyszne i pięknie wygląda:)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+