Ciasto na Dzień Kobiet - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Ten jeden raz w roku warto zamienić się rolami i pozwolić mężczyznom pokrólować przy piekarniku. Wszak ciasto na Dzień Kobiet najlepiej smakuje, kiedy wyjdzie spod ręki bliskiego mężczyzny ;).

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mak parzymy wrzątkiem.
  4. Ubijamy białka na pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia.
  5. Przekładamy do tortownicy i pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka.
  6. Ubijamy białka na pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i zaparzony wcześniej mak.
  7. Przelewamy do tortownicy i pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka.
  8. Galaretki wraz z żelatyną rozpuszczamy w szklance gorącej wody.
  9. Śnieżkę ubijamy w mleku.
  10. Delikatnym strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę.
  11. Pianę szybko wykładamy na kakaowe ciasto i wyrównujemy.
  12. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki soku z wiśni.
  13. Na pianę wykładamy wiśnie i zalewamy tężejącą galaretką.
  14. Przykrywamy ciastem makowym.
  15. Wykańczamy śmietaną, wiśniami i płatkami czekoladowymi.
  16. Dekorujemy pikiem.

Nie pozostaje nic innego, jak życzyć wszystkim Kobietom słodkich chwil.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy