Składniki
Ciasto:- Biszkopt ciemny:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- Biszkopt makowy:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki maku Bakalland
- Piana:
- 2 duże śnieżki Delecta
- 400 ml mleka
- 2 łyżeczki żelatyny Delecta
- 2 galaretki agrestowe Delecta
- Dodatkowo:
- słoik wydrylowanych wiśni
- dwie galaretki wiśniowe Delecta
- do dekoracji: bita śmietana z barwnikiem i wisienki
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta
Przygotowanie
Ten jeden raz w roku warto zamienić się rolami i pozwolić mężczyznom pokrólować przy piekarniku. Wszak ciasto na Dzień Kobiet najlepiej smakuje, kiedy wyjdzie spod ręki bliskiego mężczyzny ;).
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Mak parzymy wrzątkiem.
- Ubijamy białka na pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia.
- Przekładamy do tortownicy i pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka.
- Ubijamy białka na pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i zaparzony wcześniej mak.
- Przelewamy do tortownicy i pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka.
- Galaretki wraz z żelatyną rozpuszczamy w szklance gorącej wody.
- Śnieżkę ubijamy w mleku.
- Delikatnym strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę.
- Pianę szybko wykładamy na kakaowe ciasto i wyrównujemy.
- Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki soku z wiśni.
- Na pianę wykładamy wiśnie i zalewamy tężejącą galaretką.
- Przykrywamy ciastem makowym.
- Wykańczamy śmietaną, wiśniami i płatkami czekoladowymi.
- Dekorujemy pikiem.
Nie pozostaje nic innego, jak życzyć wszystkim Kobietom słodkich chwil.