fbpx
Miodownik z Krakowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Miodownik z Krakowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Masa:Do dekoracji:
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Bogato zdobione, strzeliste szopki i brodaty jeździec – Lajkonik, to dwa symbole krakowskiego folkloru. A jeśli chcecie posmakować Krakowa na słodko, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Wykładamy 4 tortownice tej samej wielkości papierem do pieczenia (możemy też piec blaty po kolei na tej samej formie, wymieniając papier do pieczenia).
  3. Rozpuszczamy miód i cukier, dodajemy mleko i masło, całość dokładnie mieszamy.
  4. Studzimy, dodajemy sodę połączoną z mąką i jajo, wszystko mieszamy.
  5. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  6. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą cieniutko wałkujemy i układamy osobno na blaszce od tortownicy.
  7. Pieczemy każdą oddzielnie około 10 minut na złoty kolor.
  8. Budyń gotujemy w 375 ml mleka, studzimy, mieszamy z masłem i cukrem wanilinowym.
  9. Przekładamy placki naprzemiennie masą i powidłami.
  10. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
  11. Dekorujemy wybranym pikiem.

Przyznacie, że to wyśmienity deser.

Miodownik z Krakowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+