Ciasto murzynek - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.

KROK 2: W drugiej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta i jasna. Następnie, nie przerywając ubijania, powoli dodawaj olej, a potem mleko.

KROK 3: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, ale dokładnie, aby nie było grudek.

KROK 4: Przelej ciasto do formy (np. keksówki lub tortownicy o średnicy 23 cm), wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 5: Piecz ciasto przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przed podaniem. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy