Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki
- 1 opakowanie Słodkie bułeczki z serii Takie to proste Delecta
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 50 g masła lub margaryny
- 1 kg śliwek węgierek
Kruszonka:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
- 125 g masła
Przygotowanie
KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.
KROK 2: Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min. (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).
KROK 3: Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodaj rozpuszczone masło i uformuj palcami kruszonkę.
KROK 4: Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nie wyrośnięte ciasto i rozciągnij na całej powierzchni. Śliwki przekrój na pół i usuń z nich pestki. Rozłóż je na cieście rozcięciem do góry. Posyp kruszonką, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut (do podwojenia objętości).
KROK 5: Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 minut.