Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 45 g cukru
  • 35 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 700 g rabarbaru

Przygotowanie

KROK 1:  Mleko i masło umieść w rondelku, podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Przestudź do temp max. 40  stopni C. W misce umieść zawartość torebki z ciastem, dodaj jajka oraz mleko z masłem, zagnieć ręcznie lub z pomocą robota na gładkie ciasto. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wypełnij ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

KROK 2: Rabarbar umyj, osusz i pokrój w nieduże kawałki. 

KROK 3:  Przygotuj kruszonkę: w misce umieść mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło. Rozcieraj w palcach do uzyskania grudek. 

KROK 4: Na wyrośniętym cieście ułóż rabarbar, a następnie posyp kruszonką. Piecz w 180 stopni C przez ok. 45 min, do zrumienienia kruszonki. 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy