Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 100 g margaryny
- 4 łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland
- pół łyżeczki nitek szafranu
- 2 łyżki wrzątku
- 1 łyżeczka alkoholu
- pół szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki cukru ze skórką pomarańczową Delecta
- 1 opakowanie polewy o smaku białej czekolady Delecta
Przygotowanie
Babka szafranowa z rodzynkami i skórką pomarańczową to świetna opcja do wielkanocnego koszyczka.
- Przygotowujemy formę na babkę z kominem, którą dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
- Szafran zalewamy w małej filiżance 2 łyżkami wrzątku i łyżeczką alkoholu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Rodzynki zalewamy w szklance ciepłą wodą.
- Wlewamy do garnka mleko, dodajemy margarynę i podgrzewamy do rozpuszczenia margaryny. Studzimy - roztwór powinien być lekko ciepły.
- Zawartość opakowania z ciastem wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy mleko z margaryną, a następnie miksujemy przez około 5 minut.
- Dodajemy roztwór szafranowy oraz dosypujemy rodzynki i mieszamy wszystko na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy tak, aby rozłożyło się wokół komina na wysokość max. 3/4 foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170−180 stopni C około 60 minut do złocistego koloru wierzchu.
- Babkę studzimy, a następnie odwracamy i wyciągamy na talerz.
- Do miski z gorącą wodą wkładamy opakowanie z polewą na 2-3 minuty, a następnie obcinamy rożek i wylewamy roztopioną polewę na wierzchu babki.
- Górę babki dekorujemy cukrem ze skórką pomarańczową, aby nadać jej odpowiedniego smaku.
- Gotową babkę dekorujemy pikiem.
Tak smaczny wypiek zachwyci wszystkich gości, nie tylko z okazji Wielkanocy - babka trafi w każdy gust!