Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
50 min.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
- 4 jajka
- 200 ml wody
- 200 g margaryny lub masła (rozpuszczonej i ostudzonej)
- 300 g śliwek (przekrojonych na pół i wydrylowanych)
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie
KROK 1: Roztop margarynę i pozwól jej ostygnąć. Umyj śliwki, przekrój na pół i wydrąż pestki.
KROK 2: W dużej misce połącz roztopioną margarynę, wodę i jajka. Dodaj gotową mieszankę na ciasto czekoladowe i miksuj przez 4 minuty, aż masa będzie jednolita.
KROK 3: Okrągłą formę do pieczenia posmaruj masłem. Wlej do niej przygotowaną masę ciasta.
KROK 4: Na wierzchu ciasta równomiernie rozłóż połówki śliwek, delikatnie wciskając je do ciasta.
KROK 5: Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni C przez około 40-45 minut, lub do suchego patyczka. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta możesz polać je polewą czekoladową i posypać płatkami migdałów.