Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 50 min.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
  • 4 jajka
  • 200 ml wody
  • 200 g margaryny lub masła (rozpuszczonej i ostudzonej)
  • 300 g śliwek (przekrojonych na pół i wydrylowanych)
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie

KROK 1: Roztop margarynę i pozwól jej ostygnąć. Umyj śliwki, przekrój na pół i wydrąż pestki.

KROK 2: W dużej misce połącz roztopioną margarynę, wodę i jajka. Dodaj gotową mieszankę na ciasto czekoladowe i miksuj przez 4 minuty, aż masa będzie jednolita.

KROK 3: Okrągłą formę do pieczenia posmaruj masłem. Wlej do niej przygotowaną masę ciasta.

KROK 4: Na wierzchu ciasta równomiernie rozłóż połówki śliwek, delikatnie wciskając je do ciasta.

KROK 5: Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni C przez około 40-45 minut, lub do suchego patyczka. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta możesz polać je polewą czekoladową i posypać płatkami migdałów. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy