Ciasto cytrynowe z lemon curd - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 3 h min.

Składniki

ciasto

masa lemon curd

  • 1½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 4 cytryny

beza

Przygotowanie

ciasto:

KROK 1 -Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Zawartość torebki z mieszanką do wypieku domowego biszkopta przesypujemy do miski, dodajemy jaja i 30 ml wody, wszystko miksując przez około 4-5 minut.

KROK 3 - Przygotowujemy prostokątną formę, wykładamy ją papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy blaszkę do piekarnika na około 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, a blaszkę wykładamy nowym papierem do pieczenia.

beza:

KROK 4 - Zawartość torebki z mieszanką do wypieku domowego bezy przekładamy do miski, dodajemy 500 ml wody i miksujemy przez 5-7 minut, aż masa będzie puszysta.

KROK 5 - Bezę wykładamy na przygotowany w blaszce papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140-150 stopni C na 60 minut. Po upieczeniu bezę suszymy jeszcze przez 60 minut w wyłączonym piekarniku.

masa lemon curd:

KROK 6 - Z cytryn ocieramy skórki i wyciskamy sok, przelewamy całość do metalowej dyszy miksera. Miksujemy rózgą z pozostałymi składnikami: jajami, skórką z cytryn, cukrem i mąką.

KROK 7 - Masę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i gotujemy krem na parze przez kilka minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

KROK 8 - Z limonki wyciskamy sok, dodajemy do niego wodę i cukier, a następnie całość mieszamy.

KROK 9 - Ponczem nasączamy biszkopt, wykładamy masę cytrynową, a na wierzchu układamy bezę. Tartą skórką z cytryny posypujemy ciasto.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy