Ciasto cytrynowe z lemon curd
Składniki
ciasto
- 1 opakowanie Biszkoptu Delecta
- 4 jaja
- 1 limonka
- 3 łyżeczki cukru
- 50 ml wody
masa lemon curd
- 1½ szklanki cukru
- ¼ szklanki mąki
- 4 jajka
- 4 cytryny
beza
- 1 opakowanie bezy Delecta
- 500 ml wody
Przygotowanie
ciasto:
KROK 1 -Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Zawartość torebki z mieszanką do wypieku domowego biszkopta przesypujemy do miski, dodajemy jaja i 30 ml wody, wszystko miksując przez około 4-5 minut.
KROK 3 - Przygotowujemy prostokątną formę, wykładamy ją papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy blaszkę do piekarnika na około 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, a blaszkę wykładamy nowym papierem do pieczenia.
beza:
KROK 4 - Zawartość torebki z mieszanką do wypieku domowego bezy przekładamy do miski, dodajemy 500 ml wody i miksujemy przez 5-7 minut, aż masa będzie puszysta.
KROK 5 - Bezę wykładamy na przygotowany w blaszce papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140-150 stopni C na 60 minut. Po upieczeniu bezę suszymy jeszcze przez 60 minut w wyłączonym piekarniku.
masa lemon curd:
KROK 6 - Z cytryn ocieramy skórki i wyciskamy sok, przelewamy całość do metalowej dyszy miksera. Miksujemy rózgą z pozostałymi składnikami: jajami, skórką z cytryn, cukrem i mąką.
KROK 7 - Masę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i gotujemy krem na parze przez kilka minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
KROK 8 - Z limonki wyciskamy sok, dodajemy do niego wodę i cukier, a następnie całość mieszamy.
KROK 9 - Ponczem nasączamy biszkopt, wykładamy masę cytrynową, a na wierzchu układamy bezę. Tartą skórką z cytryny posypujemy ciasto.