

Ciasto budyniowa pianka ze śliwkami - wideo
Składniki
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej razowej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego Delecta
- 1 opakowanie budyniu waniliowego Delecta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
Nadzienie:
- 400 g śliwek, pokrojonych na plasterki
- 1 opakowanie Kropelek czekoladowych Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Ciasto kruche: Masło pokrój w kostkę i zagnieć z pozostałymi składnikami ciasta kruchego. Uformuj z ciasta kulę, którą podziel na dwie części (mniejszą i większą), które następnie owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 30 minut.
KROK 2: Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij większą część ciasta z zamrażalnika i za pomocą tarki zetrzyj je w taki sposób aby pokryło spód blachy. Lekko dociśnij ciasto dłonią i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
KROK 3: Budyniowa pianka: Białka ubij na sztywną pianę, dodając partiami cukier i cukier wanilinowy. Następnie nadal ubijając na najwyższych obrotach dodawaj powoli, łyżka po łyżce budyń i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wolnym strumieniem wlewaj olej i zmiksuj do połączenia.
KROK 4: Gotową budyniową piankę wylej na ostudzony i podpieczony spód. Wyrównaj i ułóż na niej pokrojone śliwki, lekko wciskając je w pianę. Na wierzch zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta i posyp czekoladowe kropelki Delecta.
KROK 5: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 40 minut, do zezłocenia się wierzchu. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
