fbpx
Autor: delektujemy
Ciasto budyniowa pianka ze śliwkami - wideo
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 14-16
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta  
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Budyniowa pianka:

Nadzienie:

Przygotowanie

KROK 1: Ciasto kruche: Masło pokrój w kostkę i zagnieć z pozostałymi składnikami ciasta kruchego. Uformuj z ciasta kulę, którą podziel na dwie części (mniejszą i większą), które następnie owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 30 minut. 

KROK 2: Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij większą część ciasta z zamrażalnika i za pomocą tarki zetrzyj je w taki sposób aby pokryło spód blachy. Lekko dociśnij ciasto dłonią i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

KROK 3: Budyniowa pianka: Białka ubij na sztywną pianę, dodając partiami cukier i cukier wanilinowy. Następnie nadal ubijając na najwyższych obrotach dodawaj powoli, łyżka po łyżce budyń i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wolnym strumieniem wlewaj olej i zmiksuj do połączenia.

KROK 4: Gotową budyniową piankę wylej na ostudzony i podpieczony spód. Wyrównaj i ułóż na niej pokrojone śliwki, lekko wciskając je w pianę. Na wierzch zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta i posyp czekoladowe kropelki Delecta.

KROK 5: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 40 minut, do zezłocenia się wierzchu. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

 

Ciasto budyniowa pianka ze śliwkami - wideo - Delektujemy.pl

Ciasto budyniowa pianka ze śliwkami - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+