fbpx
Ciasto bajka na biszkopcie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto bajka na biszkopcie
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Biszkopt:

Krem:

  • 1 opakowanie Krem karpatka Delecta
  • 500 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej (280 g)
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (220 g)

Nasączenie:

  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Dekoracja:

  • 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie

KROK 1: Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: Piekarnik nastaw na 180 stopni C bez termoobiegu. Czas miksowania biszkoptu będzie czasem nagrzewania się piekarnika.

KROK 3: Do głębokiej miski wbij jajka, dodaj wodę, wsyp zawartość opakowania z mieszanką na biszkopt i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy.

KROK 4: Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia.

KROK 5: Zawartość torebki z kremem karpatka wymieszaj z 200 ml mleka. Pozostałe 300 ml mleka zagotuj i dodaj rozprowadzony w mleku proszek. Gotuj na małym ogniu ok. 3 minuty do zgęstnienia, energicznie mieszając. Odstaw do ostygnięcia. Miękki tłuszcz zmiksuj na puszystą masę, następnie dodawaj partiami krem karpatka, nadal miksując.

KROK 6: Na biszkopcie rozsmaruj konfiturę wiśniową oraz połowę kremu karpatka. Ułóż warstwę podłużnych biszkoptów i nasącz je wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Przykryj pozostałym kremem. Płatki migdałowe upraż na złoto na patelni i posyp nim ciasto. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Ciasto "Bajka" to prawdziwy rarytas wśród wypieków. Jego nazwa nie jest przypadkowa - kiedy tylko spojrzysz na to ciasto, poczujesz magię i przeniesiesz się do świata bajkowych smaków. Ciasto Bajka charakteryzuje się delikatnym biszkoptem jako bazą, co czyni je idealnym wyborem dla tych, którzy szukają szybkiego ciasta na biszkopcie. 

Wyjątkowość tego ciasta polega na harmonijnym połączeniu lekkiego biszkoptu z innymi składnikami, które tworzą jego niepowtarzalny smak. Jeśli kiedykolwiek natkniesz się na przepis na ciasto bajka, warto spróbować go w domu i poczuć smak bajki w każdym kęsie.

Zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem wypieków opartych na biszkopcie, ciasto "Bajka" z pewnością cię nie zawiedzie. Ciasto Bajka na biszkopcie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wizualnie jest piękne, często dekorowane warstwami kremów lub owoców, co dodatkowo podkreśla jego bajkowy charakter. W każdym razie jest to ciasto, które z pewnością warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze.

Ciasto bajka na biszkopcie - Delektujemy.pl

Ciasto bajka na biszkopcie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+