Ciasto aniołek - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 130 g śmietany 18% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 115 g cukru drobnego
  • 120 g masła temp. pokojowa

Krem:

Dekoracja:

Przygotowanie

KROK 1: Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. Amoniak dodaj do śmietany i wymieszaj, aż stanie się puszysta. Następnie dodaj do mąki razem z cukrem, jajkiem i masłem. Zagnieć jednolite ciasto i podziel je na 4 części.

KROK 2: Formę o rozmiarze 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kawałki ciasta wałkuj na stolnicy podsypanej mąką na placki o wielkości formy, następnie piecz każdy placek osobno przez 10 minut w 180 stopniach C do lekkiego zrumienienia.

KROK 3: W 150 ml mleka rozpuść proszek budyniowy i wymieszaj ze śmietaną. Pozostałe mleko zagotuj razem z masłem i cukrem. Dodaj mieszankę z budyniem i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

KROK 4: Placki ciasta układaj jeden na drugim, przekładając je kremem śmietankowym. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw na całą noc do lodówki.

Ciasto aniołek - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy