Składniki
Biszkopt kakaowy:
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek mąki tortowej
Krem czekoladowy:
- 750 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- budyń waniliowy Delecta
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 50 g pokrojonej w kostkę mlecznej czekolady
- 30 g pokrojonych rodzynek
- 30 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao
Krem z brzoskwiniami:
- 500 ml śmietanki 30%
- 8 g żelatyny Delecta
- 50 g białej czekolady
- 3/4 brzoskwiń z puszki
- 3 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego premium Delecta
Polewa:
- 70 g mlecznej czekolady
- 20 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki drobni posiekanych orzechów
- 2 łyżki drobno posiekanych rodzynek
- 150 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
KROK 1: Jajka zmiksuj z cukrem na jasny krem. Zmniejsz obroty miksera i dodaj w kilku partiach mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszaj. Masę biszkoptową przełóż do formy i piecz Ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekrój.
KROK 2: Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Odłóż na sitko.
KROK 3: Ugotuj budyń. Zagotuj 500 ml mleka z z cukrem. W osobnym naczyniu rozpuść proszek budyniowy w 250 ml mleka i wlej do gotującego się mleka. Gotuj chwilę i przelej budyń do naczynia - przykryj w kontakcie i odstaw do wystudzenia.
KROK 4: Przygotuj krem waniliowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. 250 ml śmietanki podgrzej z cukrami. Zdejmij z palnika i dodaj czekoladę oraz żelatynę. Chwilę zblenduj, przelej do naczynia, przykryj w kontakcie i wstaw do lodówki na ok. 6 godzin.
KROK 5: Miękkie masło miksuj przez kilka minut prawie do białego koloru. Dodawaj łyżka po łyżce budyniu cały czas miksując (do kremu wykorzystaj ok. 3/4 budyniu). Wsyp kakao - krótko zmiksuj, dodaj orzechy, rodzynki i czekoladę - wymieszaj.
KROK 6: Nasącz pierwszy biszkopt syropem z brzoskwiń. Wyłóż krem, wyrównaj. Ułóż na kremie kakaowe herbatniki. Wstaw ciasto na chwile do lodówki.
KROK 7: Waniliowy krem ubij na sztywno. Dodaj brzoskwinie - wymieszaj i wyłóż na herbatniki. Wyrównaj, przykryj drugim biszkoptem nasączonym syropem. Wstaw ciasto do lodówki
KROK 8: Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej, dodaj czekolady - wymieszaj do rozpuszczenia. Wsyp orzechy i rodzynki, wymieszaj i wylej na ciasto.
KROK 9: Możesz wykonać rozetki na cieście ze śmietanki i mascarpone w proporcji 1:1 z łyżeczką cukru.