
Ciastka z ciasta francuskiego z malinami
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 150 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka Galaretki malinowej Delecta (z opakowania)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Do posmarowania:
- 1 jajko (roztrzepane)
- cukier do posypania
Przygotowanie
KROK 1: Maliny wymieszaj w misce z galaretką malinową w proszku i cukrem. Jeśli maliny są bardzo soczyste lub mrożone - dodaj jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
KROK 2: Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na prostokąty (np. 8 sztuk). Na połowie każdego prostokąta ułóż farsz malinowy. Przykryj drugą połową ciasta (lub drugim prostokątem), zlep brzegi widelcem. Zrób nacięcia na wierzchu, aby para mogła uciekać. Posmaruj ciastka roztrzepanym jajkiem, posyp cukrem.
KROK 3: Piecz w temp. 200°C (góra-dół) ok. 15–20 minut, aż będą złociste.Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.

Dobra rada:
Dodanie łyżki galaretki malinowej w proszku do malin sprawia, że nadzienie jest bardziej aromatyczne i lekko żelowe. Dzięki temu nie wypływa podczas pieczenia i smakuje jeszcze intensywniej.