Ciastka z ciasta francuskiego z malinami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 35 min.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 150 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka Galaretki malinowej Delecta  (z opakowania)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Do posmarowania:

  • 1 jajko (roztrzepane)
  • cukier do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Maliny wymieszaj w misce z galaretką malinową w proszku i cukrem. Jeśli maliny są bardzo soczyste lub mrożone - dodaj jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

KROK 2: Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na prostokąty (np. 8 sztuk). Na połowie każdego prostokąta ułóż farsz malinowy. Przykryj drugą połową ciasta (lub drugim prostokątem), zlep brzegi widelcem. Zrób nacięcia na wierzchu, aby para mogła uciekać. Posmaruj ciastka roztrzepanym jajkiem, posyp cukrem.

KROK 3: Piecz w temp. 200°C (góra-dół) ok. 15–20 minut, aż będą złociste.Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.

Dobra rada - Delektujemy.pl

Dobra rada

Dodanie łyżki galaretki malinowej w proszku do malin sprawia, że nadzienie jest bardziej aromatyczne i lekko żelowe. Dzięki temu nie wypływa podczas pieczenia i smakuje jeszcze intensywniej.

Ciastka z ciasta francuskiego z malinami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy