fbpx
Ciastka z ciasta francuskiego z malinami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciastka z ciasta francuskiego z malinami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 6-8
czas przygotowania: 35 min.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 150 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka Galaretki malinowej Delecta  (z opakowania)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Do posmarowania:

  • 1 jajko (roztrzepane)
  • cukier do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Maliny wymieszaj w misce z galaretką malinową w proszku i cukrem. Jeśli maliny są bardzo soczyste lub mrożone - dodaj jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

KROK 2: Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na prostokąty (np. 8 sztuk). Na połowie każdego prostokąta ułóż farsz malinowy. Przykryj drugą połową ciasta (lub drugim prostokątem), zlep brzegi widelcem. Zrób nacięcia na wierzchu, aby para mogła uciekać. Posmaruj ciastka roztrzepanym jajkiem, posyp cukrem.

KROK 3: Piecz w temp. 200°C (góra-dół) ok. 15–20 minut, aż będą złociste.Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.

Ciastka z ciasta francuskiego z malinami - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Dodanie łyżki galaretki malinowej w proszku do malin sprawia, że nadzienie jest bardziej aromatyczne i lekko żelowe. Dzięki temu nie wypływa podczas pieczenia i smakuje jeszcze intensywniej.

Ciastka z ciasta francuskiego z malinami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+