Ciastka maślane z czekoladą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
25 min.
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 70 g cukru
- 1 średnie jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- pół łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- spora szczypta soli
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Przygotowanie
KROK 1: W misce umieść mąkę, masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj razem widelcem, aż uzyskasz jednolite ciasto.
KROK 2: Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta. Wymieszaj dłońmi.
KROK 3: Wilgotnymi dłońmi bierz kulkę ciasta i rozpłaszczaj ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak uformuj wszystkie ciasteczka.
KROK 4: Ciastka piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.