Ciasteczka renifer - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Dekoracja:

Przygotowanie

KROK 1: W rondelku podgrzej miód z cukrem i masłem, mieszając, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, przyprawę do piernika i szczyptę soli.

KROK 2: Do mąki dodaj ostudzoną mieszaninę miodową oraz jajko. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

KROK 3: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3-4 mm i wykrawaj z niego okręgi za pomocą foremki lub szklanki. Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 4: Piecz ciasteczka przez około 8-10 minut, aż będą lekko złociste. Po upieczeniu pozwól im ostygnąć.

KROK 5: Gdy ciasteczka ostygną, udekoruj je. Użyj roztopionej czekolady, aby narysować oczy i rogi renifera. Czerwoną posypkę Dekorada umieść w miejscu nosa. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy