fbpx
Deser pierniczkowy z bitą śmietaną - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Deser pierniczkowy z bitą śmietaną
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego Delecta
  • 1 jajo
  • 2.5 g sody oczyszczonej
  • 10 g kakao
Nadzienie:

Przygotowanie

Święta bez pierniczków? Nie ma mowy! Warto jednak spróbować wariacji - pierniczków w pucharkach, w wersji deserowej.

  1. Ciasto przygotowujemy na 24 h przed wypiekiem.
  2. Miód i masło roztapiamy w kąpieli wodnej.
  3. Mąkę, sodę, kakao, cukier cynamonowy, cukier trzcinowy miksujemy, a następnie dodajemy jajko oraz miód z masłem i ucieramy na sprężystą masę. Ciasto odstawiamy do lodówki na 24 h.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy kilkanaście pierniczków do dekoracji, a resztę pieczemy w całości do pokruszenia.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut.
  6. W misce mieszamy budyń z cukrem cynamonowym i 1 szklanką mleka, a resztę mleka podgrzewamy w garnku.
  7. Do mleka dolewamy masę budyniową i mieszamy, aż zgęstnieje.
  8. Ugotowany budyń przykrywamy ściśle folią spożywczą i studzimy.
  9. W innej misce ubijamy na sztywno śmietanę, a gdy będzie gotowa - dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, miksując całość na wolnych obrotach.
  10. Masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Piernikowy blat kruszymy na mniejsze kawałki.
  11. Śliwki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pokruszonymi pierniczkami.
  12. Do pucharków nakładamy warstwami naprzemiennie pokruszone ciasteczka ze śliwkami, masę śmietankową i masę krówkową.
  13. Wierzch dekorujemy pierniczkami w różnych kształtach.
  14. W gotowych deserach umieszczamy piki.

Uwaga - w pucharkach bardzo szybko można zobaczyć dno, bo deser znika błyskawicznie. :)

Deser pierniczkowy z bitą śmietaną

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+