Ciasteczka całuski pszczelowskie
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 40 g cukru białego
- 40 g miodu wielokwiatowego rozpuszczonego
- 1 jajo
- 150 g mąki pszennej
- szczypta sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego Delecta
Przygotowanie
Zamiast całować żabkę w łapkę z wątpliwym skutkiem, ponieważ metamorfozę w księcia można wsadzić między bajki, lepiej skosztować całusków pszczelowolskich.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Rozpuszczamy miód w rondelku.
- Ucieramy jajo z cukrem, dodajemy płynny miód i mieszamy.
- Osobno mieszamy mąkę z sodą i przyprawy korzenne.
- Łączymy przyprawy i wszystkie składniki, mieszamy i wyrabiamy ciasto.
- Formujemy wałeczki o grubości palca.
- Z każdego wałka wycinamy kawałki o około 2 cm grubości.
- Z każdego kawałka formujemy kuleczkę i przekładamy na blachę z papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 8–10 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i chrupkie.
- Dekorujemy pikami.
Przygotowanie całusków, ciasteczek wpisanych na listę specjałów regionalnych, jest bardzo pracochłonne, ale za to efekt… Po prostu trzeba spróbować!