Ciasteczka całuski pszczelowskie - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Zamiast całować żabkę w łapkę z wątpliwym skutkiem, ponieważ metamorfozę w księcia można wsadzić między bajki, lepiej skosztować całusków pszczelowolskich.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy miód w rondelku.
  3. Ucieramy jajo z cukrem, dodajemy płynny miód i mieszamy.
  4. Osobno mieszamy mąkę z sodą i przyprawy korzenne.
  5. Łączymy przyprawy i wszystkie składniki, mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  6. Formujemy wałeczki o grubości palca.
  7. Z każdego wałka wycinamy kawałki o około 2 cm grubości.
  8. Z każdego kawałka formujemy kuleczkę i przekładamy na blachę z papierem do pieczenia.
  9. Pieczemy około 8–10 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i chrupkie.
  10. Dekorujemy pikami.

Przygotowanie całusków, ciasteczek wpisanych na listę specjałów regionalnych, jest bardzo pracochłonne, ale za to efekt… Po prostu trzeba spróbować!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy