Ciasteczka całuski pszczelowskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasteczka całuski pszczelowskie
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Zamiast całować żabkę w łapkę z wątpliwym skutkiem, ponieważ metamorfozę w księcia można wsadzić między bajki, lepiej skosztować całusków pszczelowolskich.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy miód w rondelku.
  3. Ucieramy jajo z cukrem, dodajemy płynny miód i mieszamy.
  4. Osobno mieszamy mąkę z sodą i przyprawy korzenne.
  5. Łączymy przyprawy i wszystkie składniki, mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  6. Formujemy wałeczki o grubości palca.
  7. Z każdego wałka wycinamy kawałki o około 2 cm grubości.
  8. Z każdego kawałka formujemy kuleczkę i przekładamy na blachę z papierem do pieczenia.
  9. Pieczemy około 8–10 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i chrupkie.
  10. Dekorujemy pikami.

Przygotowanie całusków, ciasteczek wpisanych na listę specjałów regionalnych, jest bardzo pracochłonne, ale za to efekt… Po prostu trzeba spróbować!

Ciasteczka całuski pszczelowskie

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+