Składniki
Ciasto:- 2 jaja (1 całe i 1 żółtko)
- 200 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 l oleju
- cukier puder
Przygotowanie
Śląski chrustek, chrust (dawniej „chróst”) czy faworek to następne pyszne arcydziełko, które wpisano na listę regionalnych przysmaków. Wyraz „faworki” został zapożyczony z języka francuskiego faveur, a znaczy tyle, co wąska wstążeczka czy jedwabna tasiemka.
- Z jaj, proszku i mąki zagniatamy zwarte ciasto.
- Odstawiamy zawinięte w folię na pół godziny.
- Dzielimy je na dwie części.
- Każdą cienko rozwałkowujemy, składamy na pół i znów rozwałkowujemy.
- Tniemy w romby. Każdy romb nacinamy w środku i jeden z końców przewlekamy przez otwór.
- Na patelnię wlewamy olej do poziomu około 3 cm wysokości, rozgrzewamy i smażymy na nim faworki.
- Gdy lekko zazłocą się z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy chwilę.
- Usmażone faworki osączamy z oleju na papierowym ręczniku.
- Posypujemy cukrem pudrem.
- Dekorujemy pikiem.
Do niedawna na Śląsku w Nowy Rok popularny był zwyczaj przyjmowania w domach gości z życzeniami pomyślności, a tym wizytom obowiązkowo musiały towarzyszyć faworki. Warto podtrzymywać tę słodką tradycję niezależnie od regionu, w którym się mieszka.