
Chlebek bananowy z malinami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
70 min.
Składniki
Na ciasto:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 80 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 220 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 łyżeczki Sody oczyszczonej Delecta
- szczypta soli
- ok. 150 g malin
- 1/2 opakowania Kropelek biała czekolada Delecta
Dekoracja:
- 1 banan, przekrojony wzdłuż
- garść malin
Przygotowanie
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 170°C (góra-dół). Wyłóż formę typu keksówka papierem do pieczenia.
KROK 2: Rozgnieć banany widelcem na papkę. W dużej misce roztrzep jajka z cukrem. Dodaj olej, wanilię i rozgniecione banany. Wymieszaj do połączenia.
KROK 3: W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj suche składniki do mokrych, krótko wymieszaj (tylko do połączenia — nie miksować długo). Dodaj maliny i kropelki z białej czekolady, delikatnie wmieszaj szpatułką.
KROK 4: Przełóż ciasto do formy. Na wierzchu ułóż przekrojonego banana i kilka malin. Piecz ok. 50–60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudź.

Dobra rada:
Można użyć mrożonych malin – dodawaj je zamrożone, nie rozmrażaj.