Chlebek bananowy z malinami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 70 min.

Składniki

Na ciasto:

Dekoracja:

  • 1 banan, przekrojony wzdłuż
  • garść malin

Przygotowanie

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 170°C (góra-dół). Wyłóż formę typu keksówka papierem do pieczenia.

KROK 2: Rozgnieć banany widelcem na papkę. W dużej misce roztrzep jajka z cukrem. Dodaj olej, wanilię i rozgniecione banany. Wymieszaj do połączenia.

KROK 3: W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj suche składniki do mokrych, krótko wymieszaj (tylko do połączenia — nie miksować długo). Dodaj maliny i kropelki z białej czekolady, delikatnie wmieszaj szpatułką.

KROK 4: Przełóż ciasto do formy. Na wierzchu ułóż przekrojonego banana i kilka malin. Piecz ok. 50–60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudź.

Dobra rada - Delektujemy.pl

Dobra rada

Można użyć mrożonych malin – dodawaj je zamrożone, nie rozmrażaj.

Chlebek bananowy z malinami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy