Składniki
Składniki:- 1/2 szklanki pestek słonecznika Bakalland
- 1/2 szklanki pestek dyni Bakalland
- 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego Bakalland
- 1/2 szklanki orzechów brazylijskich Bakalland
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 4 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 350 ml wody
Przygotowanie
Czy istnieje coś lepszego od zapachu świeżo upieczonego chleba? Chyba nie! Dlatego ten przepis dedykujemy wszystkim, którzy chcieliby zaczynać dzień od apetycznego zapachu unoszącego się z piekarnika.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Wszystkie suche składniki mieszamy w miseczce.
- Syrop klonowy, olej i wodę mieszamy w kubku i stopniowo dolewamy do miseczki z suchymi składnikami.
- Gęstą i zwartą masę przekładamy do silikonowej keksówki, wyrównujemy wierzch i odstawiamy na całą noc pod przykryciem.
- Ciasto jest gotowe, gdy utrzymuje kształt po odsunięciu ścianek foremki.
- Wstawiamy chleb na 20 min na środkową półkę piekarnika.
- Upieczony chleb wyjmujemy z formy, umieszczamy do góry dnem na kratce i pieczemy przez 30-40 minut.
- Gotowy dekorujemy wybranym pikiem.
Chleb najlepiej smakuje ze świeżym masłem.