Składniki
Ciasto:- 2 łyżeczki cukru cynamonowego Delecta
- 100 g cukru brązowego
- 100 g miodu
- 50 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 2 łyżki kakao
- 90 g białka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 445 g cukru pudru
- 1 łyżeczka herbaty matcha lub zielonego jęczmienia w proszku
- 1 opakowanie polewy smak ciemniej czekolady Delecta
- 1 opakowanie Fajny Pisak XXL - biały Delecta
- 1 opakowanie Fajny Pisak XXL - czerwony Delecta
- 1 opakowanie Fajny Pisak XXL - zielony Delecta
- 1 opakowanie Fajny Pisak XXL - żółty Delecta
- kilka lasek cynamonu
- igliwie
- dodatkowe pierniczki wycięte foremkami
Przygotowanie
Bez pierników nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. Zwłaszcza takich w wyjątkowej, przepysznej formie domowego piernika.
- Miód i 50 g masła umieszczamy w kąpieli wodnej - w misce położonej na garnku z gotującą się wodą.
- Sypkie składniki czyli: mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier brązowy mieszamy ze sobą.
- Następnie dodajemy jajo oraz miód połączony z masłem i mieszamy całość płaskim mieszadłem do momentu uzyskania gładkiej i sprężystej masy.
- Ciasto odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (z termoobiegiem).
- Szablon chatki z piernika drukujemy z tego linku i wycinamy poszczególne elementy.
- Po wyjęciu z lodówki schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy na nim poszczególne elementy chatki.
- Nożem wycinamy z ciasta kontury domku, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 12 minut.
- Z resztek ciasta wycinamy dowolnymi foremkami pierniczki, które wykorzystane zostaną do dekoracji chatki i "otoczenia" (wybraliśmy konika na biegunach, piernikowego ludzika i św. Mikołaja).
- Lukier przygotowujemy według sposobu opisanego tu. Lukier powinien być gęsty i powinno być go sporo. Na końcu odkładamy 2 łyżki do miseczki i dosypujemy do niego herbatę matcha, aby zabarwić lukier na zielono.
- Upieczone ściany i dach chatki dekorujemy według uznania za pomocą polewy, zielonego lukru, pisaków XXL i ulubionych posypek Delecta, a następnie sklejamy za pomocą białego lukru.
- Chatkę wykańczamy dodatkowymi dekoracjami: wstążeczkami, laskami cynamonu i pierniczkami oraz ulubionym pikiem.
Jeśli zadanie wydaje Wam się trudne - poproście o pomoc któregoś z domowników! Przepis krok po kroku opisaliśmy tu.
To nie tylko piękna i smaczna dekoracja, ale także miły świąteczny upominek. Na pewno spodoba się - i zasmakuje - zwłaszcza najmłodszym!