Chatka z piernika - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracje:
  • kilka lasek cynamonu
  • igliwie
  • dodatkowe pierniczki wycięte foremkami

Przygotowanie

Bez pierników nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. Zwłaszcza takich w wyjątkowej, przepysznej formie domowego piernika.

  1. Miód i 50 g masła umieszczamy w kąpieli wodnej - w misce położonej na garnku z gotującą się wodą.
  2. Sypkie składniki czyli: mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier brązowy mieszamy ze sobą.
  3. Następnie dodajemy jajo oraz miód połączony z masłem i mieszamy całość płaskim mieszadłem do momentu uzyskania gładkiej i sprężystej masy.
  4. Ciasto odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (z termoobiegiem).
  6. Szablon chatki z piernika drukujemy z tego linku i wycinamy poszczególne elementy.
  7. Po wyjęciu z lodówki schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy na nim poszczególne elementy chatki.
  8. Nożem wycinamy z ciasta kontury domku, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 12 minut.
  9. Z resztek ciasta wycinamy dowolnymi foremkami pierniczki, które wykorzystane zostaną do dekoracji chatki i "otoczenia" (wybraliśmy konika na biegunach, piernikowego ludzika i św. Mikołaja).
  10. Lukier przygotowujemy według sposobu opisanego tu. Lukier powinien być gęsty i powinno być go sporo. Na końcu odkładamy 2 łyżki do miseczki i dosypujemy do niego herbatę matcha, aby zabarwić lukier na zielono.
  11. Upieczone ściany i dach chatki dekorujemy według uznania za pomocą polewy, zielonego lukru, pisaków XXL i ulubionych posypek Delecta, a następnie sklejamy za pomocą białego lukru.
  12. Chatkę wykańczamy dodatkowymi dekoracjami: wstążeczkami, laskami cynamonu i pierniczkami oraz ulubionym pikiem.

Jeśli zadanie wydaje Wam się trudne - poproście o pomoc któregoś z domowników! Przepis krok po kroku opisaliśmy tu.

To nie tylko piękna i smaczna dekoracja, ale także miły świąteczny upominek. Na pewno spodoba się - i zasmakuje - zwłaszcza najmłodszym!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy