Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Fajna babka smak czekoladowy Delecta
- 125 g miękkiej margaryny
- 3 jajka
- 100 ml mleka
Cake popsy:
- 400 g kremu czekoladowo-orzechowego
- 6 łyżek mleka
Dekoracja:
- 300 g białej czekolady
- 3 łyżki oleju
- barwniki spożywcze: pomarańczowy i zielony
- gorzka lub mleczna czekolada
- Dekorada kolorowe mini piegi Delecta
- Dekorada płatki czekoladowe Delecta
- Fajny Pisak Delecta kolor czarny
- wykałaczki lub słomki
Przygotowanie
KROK 1: Formę do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180 stopni C bez termoobiegu (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika).
KROK 2: Do głębokiej miski wbij jaja, dodaj mleko i miękką margarynę, wsyp zawartość torebki z ciastem Fajna Babka i miksuj na najwyższych obrotach przez 3-4 min. Gotową masę przełóż do przygotowanej tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180 stopni C przez 45‒50 min (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
KROK 3: Gdy ciasto ostygnie, pokrusz je na małe kawałki. Dodaj krem czekoladowy i mleko i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na desce lub talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Aby zrobić duszki, nadaj kulkom ciasta trójkątny kształt, zaś aby zrobić zombie, nadaj kulkom ciasta bardziej kanciasty kształt. Wstaw je na 30 minut do lodówki.
KROK 4: Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wymieszaj z olejem. Patyczki lub słomki maczaj w czekoladzie i wbijaj w uformowane wcześniej kulki ciasta. Wstaw do lodówki na kolejne 20 minut.
KROK 5: Polewę ponownie podgrzej. Najpierw maczaj w niej duszki i odstaw do zastygnięcia. Pozostałą polewę podziel na dwie części. Jedną cześć zabarw na pomarańczowo, a drugą na zielono.
KROK 6: Aby zrobić dynie, maczaj kule z ciasta w polewie pomarańczowej. Od razu na górze umieść zieloną ozdobę z mieszanki Kolorowe mini piegi Delecta na kształt dyniowego ogonka. Gdy polewa zastygnie, namaluj dyni trójkątne oczka, nos oraz usta przy pomocy czarnego pisaka lub roztopionej czekolady.
KROK 7: Aby zrobić zombi, maczaj ciasto w zielonej polewie. Kiedy zastygnie, roztop gorzką lub mleczną czekoladę, zamocz w niej górę cake popsa i posyp płatkami czekoladowymi, które udają włosy. Oczy zrób z kolorowych mini piegów, które przymocuj odrobiną czekolady lub czarnymi pisakiem. Namaluj źrenice oraz usta.