fbpx
Budyń waniliowy z flambirowaną gruszką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Budyń waniliowy z flambirowaną gruszką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 60

Składniki

Masa
  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym z naturalną wanilią Delecta
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • 500 ml mleka
  • 1 gruszka pokrojona w plastry
  • 100 ml rumu lub innego wysokoprocentowego alkoholu
  • 200 g cukru
  • 25 g masła
Do dekoracji

Przygotowanie

Budyniem można się delektować solo, ale też z powodzeniem wykorzystywać jako bazę pysznych deserów. Wystarczy jeden dodatek, by z przysmaku z czasów dzieciństwa zrobić wykwintne danie godne królów.

  1. Przygotowujemy miseczki lub salaterki.
  2. Gotujemy budyń o smaku waniliowym z naturalną wanilią zgodnie z przepisem zamieszczonymi na opakowaniu i przelewamy go do przyszykowanych naczyń.
  3. Kroimy świeżą gruszkę w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cukier, mieszając, aż do uzyskania karmelu (tu sposób przygotowania domowego karmelu).
  4. Do karmelu szybko dodajemy gruszkę, obtaczając ją w słodkiej masie.
  5. Kiedy karmel zgęstnieje dolewamy rum i podpalamy całość długą zapałką, zachowując ostrożność. Delikatnie poruszamy patelnią do momentu całkowitego wypalenia się ognia.
  6. Deser przyozdabiamy flambirowanymi plastrami gruszki.
  7. Dla zwiększenia efektu – i smakowitości! - całość posypujemy jeszcze posiekanymi orzechami laskowymi i pekan.
  8. Na koniec wbijamy ulubiony pik.

Budyń ten doda odwagi, by po latach wyznać bliskiej osobie „Myślę o Tobie!”.

Budyń waniliowy z flambirowaną gruszką - Delektujemy.pl

Budyń waniliowy z flambirowaną gruszką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+