fbpx
Borówkowa chmurka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Borówkowa chmurka
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Spód:

Warstwa borówkowa:

Krem:

Wierzch:

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce umieść zawartość torebki z biszkoptem Delecta, dodaj jajka i wodę. Miksuj na wysokich obrotach przez 5 minut. Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Odstaw od ostudzenia.

KROK 2: Galaretkę porzeczkową rozpuść z gorącej wodzie. Dodaj umyte owoce borówki. Odstaw w chłodne miejsce. Gdy galaretka wraz z owocami zacznie tężeć, wylej ją na biszkopt i wstaw do lodówki, aby całkowicie stężała.

KROK 3: W głębokiej misce umieść śmietankę 30% tłuszczu, serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez około minutę. W małej miseczce zalej żelatynę 50 ml wrzątku i wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do lekkiego przestudzenia, następnie dodaj do kremu i jeszcze chwilę miksuj na małych obrotach.

KROK 4:  Krem rozłóż równo na warstwie galaretki. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki.

KROK 5: Na arkuszu papieru do pieczenia odrysuj prostokąt o wymiarach 25 x 25 cm (np. od formy do pieczenia). Ułóż go na blasze z wyposażenia piekarnika.

KROK 6: Do głębokiej miski wlej wodę, wsyp zawartość opakowania z bezą i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany. Bezę rozłóż na przygotowany wcześniej odrys na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120*C z funkcją termoobiegu. Piecz przez 60-70 minut.

KROK 7: Gotowy blat bezowy wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, następnie ostrożnie zsuń z papieru do pieczenia na warstwę galaretki na cieście. 

 

Borówkowa chmurka - Delektujemy.pl

Borówkowa chmurka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+