Bombaloni - włoskie pączki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • Dżem, krem budyniowy lub krem czekoladowy

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże instant, sól i skórkę z cytryny. Dodaj jajka, stopione masło i ciepłe mleko. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

KROK 2: Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wytnij koła.

KROK 3: Ułóż wykrojone koła ciasta na posypanej mąką powierzchni i pozostaw je do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

KROK 4: Rozgrzej olej w głębokim garnku do około 175 stopni C. Smaż bomboloni partiami, po około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.

KROK 5: Odsącz bomboloni na ręczniku papierowym. Gdy będą jeszcze ciepłe, nadziej je dżemem lub kremem czekoladowym za pomocą szprycy cukierniczej, a następnie oprósz cukrem pudrem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy