Bezowy „eklerek” z owocami i kremem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Krem:Dekoracja:
  • owoce sezonowe

Przygotowanie

Jedni je kochają, drudzy zdecydowanie bardziej wolą lekkie desery. Mowa o…eklerkach! Dlatego, aby jedni i drudzy mogli się spotkać razem na kawie i ciastku, proponujemy bezowy „eklerek” z owocami i kremem.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Bezę przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy 2 prostokątne blaty na papier do pieczenia.
  4. Pieczemy około 50 minut, po czym suszymy w wyłączonym piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40−50 minut.
  5. Budyń gotujemy z cukrem i 350 ml mleka, następnie przykrywamy szczelnie folią spożywczą i studzimy.
  6. Wystudzony miksujemy na wysokich obrotach z serkiem mascarpone.
  7. Jeśli krem jest mało słodki, możemy dodać nieco cukru pudru i zmiksować ponownie.
  8. Kremem przekładamy blaty bezy, a wierzch dekorujemy owocami sezonowymi.
  9. Ozdabiamy pikiem.

Pyszne zaskoczenie, prawda?

Bezowy „eklerek” z owocami i kremem - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy