Bezowy „eklerek” z owocami i kremem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie bezy Delecta
- 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym Delecta
- 350 ml mleka
- 250 g serka mascarpone
- 4 kopiate łyżki cukru
- owoce sezonowe
Przygotowanie
Jedni je kochają, drudzy zdecydowanie bardziej wolą lekkie desery. Mowa o…eklerkach! Dlatego, aby jedni i drudzy mogli się spotkać razem na kawie i ciastku, proponujemy bezowy „eklerek” z owocami i kremem.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150 stopni C (bez termoobiegu).
- Bezę przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy 2 prostokątne blaty na papier do pieczenia.
- Pieczemy około 50 minut, po czym suszymy w wyłączonym piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40−50 minut.
- Budyń gotujemy z cukrem i 350 ml mleka, następnie przykrywamy szczelnie folią spożywczą i studzimy.
- Wystudzony miksujemy na wysokich obrotach z serkiem mascarpone.
- Jeśli krem jest mało słodki, możemy dodać nieco cukru pudru i zmiksować ponownie.
- Kremem przekładamy blaty bezy, a wierzch dekorujemy owocami sezonowymi.
- Ozdabiamy pikiem.
Pyszne zaskoczenie, prawda?