2h 12 porcji Łatwy 1h 30min
Beziki z jeżynami

Beziki z jeżynami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracje:

Jak przygotować beziki z jeżynami?

Owoce leśne na straganach to niezawodny znak, że lato w pełni. Pamiętajmy, by zrobić zapasy do wypieków i deserów!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150ºC (bez termoobiegu).
  2. Bezę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
  3. Na blasze wykładamy papier do pieczenia i rysujemy okręgi o średnicy około 8 cm.
  4. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papierze koła we wskazanych przez okręgi miejscach.
  5. Brzegi powstałych kół wykańczamy wysokim rantem.
  6. Bezy pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60 minut, a następnie wyłączamy piekarnik i suszymy przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40−50 minut.
  7. Budyń gotujemy w mleku wymieszanym ze śmietanką, a następnie odstawiamy go do wystudzenia.
  8. Schłodzony budyń miksujemy na wysokich obrotach, aby jego konsystencja zyskała puszystości i odstawiamy go do lodówki.
  9. Upieczone bezy wypełniamy kremem, dekorujemy świeżymi jeżynami i ulubioną posypką oraz pikiem.
  10. Przed podaniem wstawiamy beziki do lodówki na 45 minut.

Chrupiące, słodkie bezy i lekko kwaśne jeżyny to duet, który przypadnie do gustu zwłaszcza naszym pociechom. Lepiej przygotujmy podwójną porcję!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: