Beziki z jeżynami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 2h
  • 12 porcji
  • 1h 30min
  • 0
Beziki z jeżynami

Beziki z jeżynami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 2h
  • 12 porcji
  • 1h 30min
  • 0

Składniki

Kliknij w wybrany produkt z listy,
aby go zaznaczyć

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracje:

Przygotowanie

Kliknij w wybrany punkt, aby go zaznaczyć

Owoce leśne na straganach to niezawodny znak, że lato w pełni. Pamiętajmy, by zrobić zapasy do wypieków i deserów!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150ºC (bez termoobiegu).
  2. Bezę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
  3. Na blasze wykładamy papier do pieczenia i rysujemy okręgi o średnicy około 8 cm.
  4. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papierze koła we wskazanych przez okręgi miejscach.
  5. Brzegi powstałych kół wykańczamy wysokim rantem.
  6. Bezy pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60 minut, a następnie wyłączamy piekarnik i suszymy przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40−50 minut.
  7. Budyń gotujemy w mleku wymieszanym ze śmietanką, a następnie odstawiamy go do wystudzenia.
  8. Schłodzony budyń miksujemy na wysokich obrotach, aby jego konsystencja zyskała puszystości i odstawiamy go do lodówki.
  9. Upieczone bezy wypełniamy kremem, dekorujemy świeżymi jeżynami i ulubioną posypką oraz pikiem.
  10. Przed podaniem wstawiamy beziki do lodówki na 45 minut.

Chrupiące, słodkie bezy i lekko kwaśne jeżyny to duet, który przypadnie do gustu zwłaszcza naszym pociechom. Lepiej przygotujmy podwójną porcję!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 49