Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Beza Delecta
- 125 ml zimnej wody
Krem:
- 1 opakowanie budyniu smak śmietankowy Delecta
- 350 ml mleka
- 150 ml śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukru
Dekoracja:
- 100 g jeżyn
- Dekorada posypka smak owocowy Delecta
Przygotowanie
KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150ºC (bez termoobiegu). Bezę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
KROK 2 - Na blasze wykładamy papier do pieczenia i rysujemy okręgi o średnicy około 8 cm.
KROK 3 - Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papierze koła we wskazanych przez okręgi miejscach.
KROK 4 - Brzegi powstałych kół wykańczamy wysokim rantem.
KROK 5 - Bezy pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60 minut, a następnie wyłączamy piekarnik i suszymy przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40−50 minut.
KROK 6 - Budyń gotujemy w mleku wymieszanym ze śmietanką, a następnie odstawiamy go do wystudzenia.
KROK 7 - Schłodzony budyń miksujemy na wysokich obrotach, aby jego konsystencja zyskała puszystości i odstawiamy go do lodówki.
KROK 8 - Upieczone bezy wypełniamy kremem, dekorujemy świeżymi jeżynami i ulubioną posypką oraz pikiem.
KROK 9 - Przed podaniem wstawiamy beziki do lodówki na 45 minut.