Beza z malinami - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

  • 4 białka jaj
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g świeżych malin + 100 g malin na mus
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • świeże listki mięty do dekoracji
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Przygotowanie bezy
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C (100 stopni C z termoobiegiem). W dużej misce ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, po jednej łyżce na raz, cały czas ubijając, aż masa stanie się lśniąca i sztywna. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet winny, delikatnie mieszając szpatułką.

KROK 2: Pieczenie bezy
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 20 cm. Wyłóż masę białkową na narysowany okrąg, formując brzegi wyższe niż środek, aby powstało wgłębienie na krem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 90 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw bezę w środku do całkowitego wystygnięcia.

KROK 3: Przygotowanie musu malinowego
Zmiksuj 100 g malin na gładki mus. Przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się pestek. Wymieszaj mus z cukrem wanilinowym i odstaw.

KROK 4: Przygotowanie kremu
Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ubitą śmietanę z musem malinowym, aż uzyskasz równomierny, różowy kolor. Przechowuj w lodówce do czasu podania.

KROK 5: Dekoracja bezy
Na ostudzoną bezę nałóż krem malinowy. Na wierzch ułóż świeże maliny, tworząc estetyczną kompozycję. Przed podaniem posyp bezę cukrem pudrem i udekoruj świeżymi listkami mięty. Beza jest gotowa do serwowania!

Dobra rada - Delektujemy.pl

Dobra rada

Jeśli chcesz, aby mus malinowy był bardziej intensywny, możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki. Dodatkowo, upewnij się, że mus jest dobrze schłodzony przed dodaniem do ubitej śmietany, aby krem się nie rozwarstwił.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy