Baranek wielkanocny - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Baranek wielkanocny
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 1
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • rodzynki lub kawałki czekolady do zrobienia oczu

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do pieczenia w kształcie baranka dokładnie wysmaruj masłem i posyp mąką, aby zapobiec przywieraniu ciasta.

KROK 2: W dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy.

KROK 3: W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie do połączenia składników.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównując wierzch. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45-55 minut, aż ciasto będzie złote i suchy patyczek wyjęty z ciasta będzie czysty.

KROK 5: Po upieczeniu ostudź baranka w formie na około 10 minut, a następnie delikatnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem, aby uzyskać efekt "owczej wełny". Użyj rodzynek lub kawałków czekolady, aby zrobić oczy.

Baranek wielkanocny

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+