Baranek wielkanocny - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • rodzynki lub kawałki czekolady do zrobienia oczu

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do pieczenia w kształcie baranka dokładnie wysmaruj masłem i posyp mąką, aby zapobiec przywieraniu ciasta.

KROK 2: W dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy.

KROK 3: W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie do połączenia składników.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównując wierzch. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45-55 minut, aż ciasto będzie złote i suchy patyczek wyjęty z ciasta będzie czysty.

KROK 5: Po upieczeniu ostudź baranka w formie na około 10 minut, a następnie delikatnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem, aby uzyskać efekt "owczej wełny". Użyj rodzynek lub kawałków czekolady, aby zrobić oczy.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy