Sk艂adniki
Baklawa:
- 1 opakowanie gotowego ciasta filo
- 2 opakowania pistacji 70 g Bakalland
- 200 g mas艂a
- 1 艂y偶ka soku z cytryny
- 170 g cukru
- 50 g miodu
- 150 ml wody
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- sk贸rka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie
KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160潞C. Kwadratow膮 lub prostok膮tn膮 form臋 smarujemy mas艂em.
KROK 2: Pistacje obieramy, siekamy i mieszamy z cukrem cynamonowym. Nast臋pnie rozpuszczamy mas艂o.
KROK 3: P艂atki ciasta smarujemy z jednej strony rozpuszczonym mas艂em i uk艂adamy jeden na drugim. Przygotowujemy w ten spos贸b 6 p艂atk贸w - na nie wysypujemy 1/3 pistacji.
KROK 4: Na wierzch nak艂adamy kolejne 6 p艂at贸w ciasta, smaruj膮c jak wcze艣niej mas艂em. Wysypujemy kolejn膮 cz臋艣膰 pistacji i k艂adziemy kolejn膮 cz臋艣膰 p艂atk贸w, na koniec posypujemy reszt膮 pistacji. Ciasto kroimy na ma艂e kwadraty lub romby.
KROK 5: Wstawiamy baklaw臋 do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny.
KROK 6: Gotujemy wod臋, mi贸d, cukier, sok z cytryny i sk贸rk臋 otart膮 z 1 cytryny. Upieczon膮 baklaw臋 zalewamy syropem i odstawiamy do wystudzenia.
Karolina
08-10-2023
Ocena:
2h? Uwierzylam i p 1h20min mia艂am spalone ciasto:-(