fbpx
Baklawa z pistacjami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Baklawa z pistacjami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 180

Składniki

Baklawa:

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC. Kwadratową lub prostokątną formę smarujemy masłem.

KROK 2: Pistacje obieramy, siekamy i mieszamy z cukrem cynamonowym. Następnie rozpuszczamy masło.

KROK 3: Płatki ciasta smarujemy z jednej strony rozpuszczonym masłem i układamy jeden na drugim. Przygotowujemy w ten sposób 6 płatków - na nie wysypujemy 1/3 pistacji.

KROK 4: Na wierzch nakładamy kolejne 6 płatów ciasta, smarując jak wcześniej masłem. Wysypujemy kolejną część pistacji i kładziemy kolejną część płatków, na koniec posypujemy resztą pistacji. Ciasto kroimy na małe kwadraty lub romby.

KROK 5: Wstawiamy baklawę do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny.

KROK 6: Gotujemy wodę, miód, cukier, sok z cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny. Upieczoną baklawę zalewamy syropem i odstawiamy do wystudzenia.

 

Baklawa z pistacjami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Karolina

08-10-2023

Ocena:

2h? Uwierzylam i p 1h20min miałam spalone ciasto:-(

Katarzyna Kostrubiec

09-10-2023

Ocena:

Może ustawiłaś zbyt wysoką temperaturę? Warto zawsze pamiętać, że każdy piekarnik jest inny i ciasta trzeba po prostu pilnować.

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+