fbpx
Baklawa z pistacjami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Baklawa z pistacjami
Udost臋pnij:
Trudno艣膰: 2 / 3
ilo艣膰 porcji: 24
czas przygotowania: 180 min.

Sk艂adniki

Baklawa:

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160潞C. Kwadratow膮 lub prostok膮tn膮 form臋 smarujemy mas艂em.

KROK 2: Pistacje obieramy, siekamy i mieszamy z cukrem cynamonowym. Nast臋pnie rozpuszczamy mas艂o.

KROK 3: P艂atki ciasta smarujemy z jednej strony rozpuszczonym mas艂em i uk艂adamy jeden na drugim. Przygotowujemy w ten spos贸b 6 p艂atk贸w - na nie wysypujemy 1/3 pistacji.

KROK 4: Na wierzch nak艂adamy kolejne 6 p艂at贸w ciasta, smaruj膮c jak wcze艣niej mas艂em. Wysypujemy kolejn膮 cz臋艣膰 pistacji i k艂adziemy kolejn膮 cz臋艣膰 p艂atk贸w, na koniec posypujemy reszt膮 pistacji. Ciasto kroimy na ma艂e kwadraty lub romby.

KROK 5: Wstawiamy baklaw臋 do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny.

KROK 6: Gotujemy wod臋, mi贸d, cukier, sok z cytryny i sk贸rk臋 otart膮 z 1 cytryny. Upieczon膮 baklaw臋 zalewamy syropem i odstawiamy do wystudzenia.

 

Baklawa z pistacjami

Oce艅 przepis
12345

Chcesz wi臋cej
s艂odkich przepis贸w?

Zapisz si臋 na
nasz newsletter.
WYSY艁AM...

Dzi臋kujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wys艂ana wiadomo艣膰 z potwierdzeniem

MO呕E CI臉 TE呕 ZAINTERESOWA膯

Komentarze

Karolina

08-10-2023

Ocena:

2h? Uwierzylam i p 1h20min mia艂am spalone ciasto:-(

Katarzyna Kostrubiec

09-10-2023

Ocena:

Mo偶e ustawi艂a艣 zbyt wysok膮 temperatur臋? Warto zawsze pami臋ta膰, 偶e ka偶dy piekarnik jest inny i ciasta trzeba po prostu pilnowa膰.

Zostaw komentarz
oraz ocen臋

Moja ocena:
+