Baklawa z pistacjami

3 h 24 porcjiŚredni

Przepis na baklawę pachnącą miodem i orzechami przywiozłam kilka lat temu z podroży do Turcji. Jeśli mieliście okazję spróbować tego lokalnego specjału wiecie, że można przygotować go na wiele sposobów. Chętnie poznam Wasze ulubione!

Składniki

Przygotowanie

Zaczynam od przygotowania pistacji – obieram je, siekam i mieszam z cukrem cynamonowym. Masło rozpuszczam. Kwadratową lub prostokątną foremkę smaruję masłem. Płatki ciasta smaruję z jednej strony rozpuszczonym masłem i układam jeden na drugim. Przygotowuję w ten sposób 6 płatków. Na nie wysypuję 1/3 pistacji. Na wierzch nakładam kolejne 6 płatów ciasta, smarując jak wcześniej masłem. Wysypuję kolejną część pistacji i kładę kolejną część płatków, na koniec posypując resztą pistacji.

Ciasto kroję na małe kwadraty lub romby. Piekarnik nagrzewam do temp. 160 stopni, wstawiam baklawę i piekę przez 2 godziny.

W międzyczasie przygotowuje syrop – gotuję wodę, miód, cukier, sok z cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny. Upieczoną baklawę zalewam syropem i odstawić do wystudzenia. Najlepiej smakuje na drugi dzien.