fbpx
Baklawa z pistacjami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Baklawa z pistacjami
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Baklawa:

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC. Kwadratową lub prostokątną formę smarujemy masłem.

KROK 2: Pistacje obieramy, siekamy i mieszamy z cukrem cynamonowym. Następnie rozpuszczamy masło.

KROK 3: Płatki ciasta smarujemy z jednej strony rozpuszczonym masłem i układamy jeden na drugim. Przygotowujemy w ten sposób 6 płatków - na nie wysypujemy 1/3 pistacji.

KROK 4: Na wierzch nakładamy kolejne 6 płatów ciasta, smarując jak wcześniej masłem. Wysypujemy kolejną część pistacji i kładziemy kolejną część płatków, na koniec posypujemy resztą pistacji. Ciasto kroimy na małe kwadraty lub romby.

KROK 5: Wstawiamy baklawę do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny.

KROK 6: Gotujemy wodę, miód, cukier, sok z cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny. Upieczoną baklawę zalewamy syropem i odstawiamy do wystudzenia.

 

Baklawa z pistacjami – klasyczny orientalny deser

Baklawa z pistacjami to słodki, chrupiący deser, który zachwyca swoją warstwową strukturą i intensywnym smakiem orzechów. Przygotowywana z cienkich arkuszy ciasta filo, przełożonych masłem i pistacjami, a następnie nasączona aromatycznym syropem z miodu lub wody różanej, stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Zrób pyszną baklawę z pistacjami!

Baklawę przygotowuje się z ciasta filo, które kupisz w gotowych arkuszach w sklepach spożywczych. Sekretem idealnej baklawy jest odpowiednie warstwowanie ciasta oraz właściwe pieczenie, które sprawia, że staje się złocista i chrupiąca. Po upieczeniu nasącza się ją słodkim syropem, dzięki czemu każdy kęs rozpływa się w ustach. Baklawa z pistacjami to doskonały deser na specjalne okazje, który doskonale komponuje się z filiżanką mocnej kawy lub herbaty. Jeśli chcesz poczuć smak Bliskiego Wschodu w swojej kuchni, koniecznie spróbuj tego przepisu i ciesz się wyjątkowym aromatem baklawy!

Baklawa z pistacjami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Karolina

08-10-2023

Ocena:

2h? Uwierzylam i p 1h20min miałam spalone ciasto:-(

Katarzyna Kostrubiec

09-10-2023

Ocena:

Może ustawiłaś zbyt wysoką temperaturę? Warto zawsze pamiętać, że każdy piekarnik jest inny i ciasta trzeba po prostu pilnować.

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+