Składniki
Na deser:- 150 g mieszanych suszonych owoców Bakalland: śliwek; fig; daktyli; moreli
- 100 g orzechów i pestek Bakalland: nerkowców; pestek dyni; pistacji
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 250 ml wody
Przygotowanie
Brakuje pomysłów na prezent? Najlepiej trafić przez żołądek do serca i przygotować najbliższym pyszne bakalie w zalewie!
- Zaczynamy od przygotowania małych, dekoracyjnych słoików, ponieważ bakalie w zalewie można wykorzystać jako prezent.
- Bakalie siekamy na mniejsze kawałki. W niewielkich słoiczkach układamy je warstwami (bakalie, pestki, bakalie, pestki), bardzo ściśle.
- W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i miodem, a następnie całość odparowujemy do objętości 150 ml.
- Syropem zalewamy bakalie do wysokości słoika i szczelnie zakręcamy.
Bakalie można wykorzystać w wypiekach czy jako dodatek do śniadania lub deseru. Będzie słodko!