Babka górnicza z dżemem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka ulubionego dżemu (np. wiśniowego, truskawkowego)

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki (o pojemności ok. 2 litrów) natłuść i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku, upewniając się, że każde jest dobrze wmieszane przed dodaniem kolejnego.

KROK 3: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie stopniowo dodawaj do masy jajecznej, na przemian z mlekiem, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 4: Do przygotowanej formy wlej połowę ciasta. Na ciasto wyłóż równomiernie dżem, a następnie przykryj resztą ciasta. Delikatnie nożem wykonaj kilka ruchów w ciągu, aby lekko wymieszać dżem z ciastem, tworząc marmurkowy wzór.

KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie, a następnie wyjmij na talerz. Rozpuść polewę czekoladową i polej na ciasto. Dla podkręcenia czekoladowego smaku możesz posypać ją jeszcze płatkami czekoladowymi Dekorada. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy