Babka dyniowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 80 min.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka purée z dyni (można zrobić samemu lub użyć gotowego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • skórka z pomarańczy (opcjonalnie, dla aromatu)
  • cukier puder i kawałki kandyzowanego imbiru do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wysmaruj formę do babki (o średnicy ok. 23 cm) masłem i oprósz mąką, aby ciasto nie przywarło. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.

KROK 2: W drugiej dużej misce połącz purée z dyni z cukrem i olejem, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i, jeśli używasz, skórkę z pomarańczy.

KROK 3: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrej mieszanki, delikatnie mieszając do połączenia składników. Staraj się nie mieszać zbyt długo, aby ciasto nie straciło puszystości.

KROK 4: Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50-60 minut, aż patyczek wbity w środek babki wyjdzie czysty. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut, a następnie wyciągnij na kratkę do całkowitego ostudzenia.

KROK 5: Gdy babka całkowicie ostygnie, możesz przygotować polewę z cukru pudru (wymieszaj cukier puder z odrobiną soku z cytryny lub wody, aby uzyskać gładką konsystencję). Polać babkę polewą i udekorować kawałkami kandyzowanego imbiru. Gotowe!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy