Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 3 garści suszonych daktyli Bakalland
- szklanka wrzątku
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli
Przygotowanie
Babeczki z daktylami, z dodatkiem zdrowej "czekolady", zasmakują każdemu łasuchowi - i nie tylko! Tym bardziej, że czekolada powstała z... daktyli!
- Wkładamy papilotki do formy na muffinki, a następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Wybieramy 6 daktyli Bakalland do dekoracji, a resztę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
- Odsączamy daktyle, dodajemy do nich kakao, szczyptę soli oraz mleko. Blendujemy na gładką masę.
- Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej i mleko, wsypujemy zawartość torebki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
- Do papilotek nakładamy po 1 łyżce ciasta, następnie 1 łyżeczkę "czekolady" daktylowej i ponownie 1 łyżkę ciasta, do 3/4 wysokości.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki urosną i zaczną lekko pękać.
- Patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są upieczone, po czym odstawiamy je do całkowitego ostudzenia.
- Dekorujemy wierzch kleksem z "czekolady" daktylowej i układamy na nich pokrojone na połówki daktyle.
- W udekorowane babeczki wbijamy ulubiony pik.
Babeczki z daktylami to pyszne i zdrowe rozwiązanie na przyjęcie - goście je pokochają! Smacznego. :)