30min 12 porcji Trudny 30min
Babeczki z czekoladową koronką

Babeczki z czekoladową koronką

Składniki

  • 1 opakowanie Muffin brownie Delecta
  • 125 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jaja
  • 3 czekolady gorzkie 70% zawartości kakao
  • Dodatkowo: czysty słoik, paski papieru do pieczenia, taśma klejąca

Jak przygotować muffiny z czekoladową koronką?

Zwykła muffina stanie się niezwykła, kiedy przygotujesz ją wg naszego pomysłu. Inspirujemy na wysokim poziomie wypieków.

  1. Przygotowujemy koronkowe koszyczki: Przygotuj czysty słoik lub szklaną butelkę oraz paski z papieru do pieczenia o wymiarach 10×30 cm.
  2. Owiń słoik papierem i zabezpiecz taśmą klejącą, aby pasek nie rozwinął się podczas dalszej pracy.
  3. W kąpieli wodnej rozpuść 3 czekolady i przełóż do woreczka strunowego.
  4. Odetnij róg woreczka i starannie wyciskaj czekoladę, tworząc koronkę na papierze.
  5. Całość włóż na 5 min do zamrażarki i odczekaj aż koronka zastygnie.
  6. Po 5 min delikatnie osuń papier wraz z czekoladą ze słoika, a następnie oddziel pozostały papier od czekolady.
  7. Przechowuj w lodówce do momentu podania.
  8. Pozostałą czekoladę wykorzystaj, tworząc dowolne kształty na arkuszu papieru do pieczenia.
  9. Po chwilowym zamrożeniu, idealnie sprawdzą się podczas dekoracji babeczek.
  10. Muffiny brownie przyrządzamy wg instrukcji z opakowania, miksując zawartość torebki z jajami, mlekiem i olejem.
  11. Do otrzymanej masy wsypujemy 2/3 kropli czekoladowych, całość przekładamy do foremek i posypujemy pozostałymi kropelkami.
  12. Wypiekamy 20 min. w temperaturze 180°C. Studzimy.
  13. Po wystudzeniu, układamy babeczki na paterze.
  14. Dekoracyjnie nakładamy na nie czekoladowe koronki i dowolne owoce.

Muffiny brownie owinięte czekoladą, idealne na imprezy. Linia produktów La chocolatiere zabierze cię w świat wyrafinowanych wypieków.

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 62