Babeczki z czekoladową koronką
Trudność:
5 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie Muffin brownie Delecta
- 125 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 jaja
- 3 czekolady gorzkie 70% zawartości kakao
- Dodatkowo: czysty słoik; paski papieru do pieczenia; taśma klejąca
Przygotowanie
Zwykła muffina stanie się niezwykła, kiedy przygotujesz ją wg naszego pomysłu. Inspirujemy na wysokim poziomie wypieków.
- Przygotowujemy koronkowe koszyczki: Przygotuj czysty słoik lub szklaną butelkę oraz paski z papieru do pieczenia o wymiarach 10x30 cm.
- Owiń słoik papierem i zabezpiecz taśmą klejącą, aby pasek nie rozwinął się podczas dalszej pracy.
- W kąpieli wodnej rozpuść 3 czekolady i przełóż do woreczka strunowego.
- Odetnij róg woreczka i starannie wyciskaj czekoladę, tworząc koronkę na papierze.
- Całość włóż na 5 min do zamrażarki i odczekaj aż koronka zastygnie.
- Po 5 min delikatnie osuń papier wraz z czekoladą ze słoika, a następnie oddziel pozostały papier od czekolady.
- Przechowuj w lodówce do momentu podania.
- Pozostałą czekoladę wykorzystaj, tworząc dowolne kształty na arkuszu papieru do pieczenia.
- Po chwilowym zamrożeniu, idealnie sprawdzą się podczas dekoracji babeczek.
- Muffiny brownie przyrządzamy wg instrukcji z opakowania, miksując zawartość torebki z jajami, mlekiem i olejem.
- Do otrzymanej masy wsypujemy 2/3 kropli czekoladowych, całość przekładamy do foremek i posypujemy pozostałymi kropelkami.
- Wypiekamy 20 min. w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
- Po wystudzeniu, układamy babeczki na paterze.
- Dekoracyjnie nakładamy na nie czekoladowe koronki i dowolne owoce.
Muffiny brownie owinięte czekoladą, idealne na imprezy. Linia produktów La chocolatiere zabierze cię w świat wyrafinowanych wypieków.