Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 4-5 łyżek płatków owsianych
- 4 plasterki ananasa pokrojonego w kostkę
- 1 opakowanie polewy smak mlecznej czekolady Delecta
- 4 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie
Dziś chcemy Was zaprosić na babeczki waniliowe z ananasem i płatkami owsianymi. Podwijamy rękawy i do dzieła!
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku waniliowym, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka. Dodajemy do masy płatki owsiane, mieszamy.
- Ananasa obieramy, a następnie kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
- Kawałki ananasa łączymy z masą waniliową i nakładamy do 12 silikonowych foremek po 2-3 łyżki (do ok. ¾ wysokości).
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch zacznie delikatnie pękać. Patyczkiem sprawdzamy, czy są upieczone.
- Babeczki dekorujemy polewą czekoladową oraz płatkami owsianymi.
- Wbijamy w babeczkę ulubiony pik.
Smacznego!