Babeczki marchewkowe z nadzieniem budyniowym - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:

Przygotowanie

Babeczki marchewkowe można wcinać całą jesień (i nie tylko!), ale czasem warto pokusić się o ich małą modyfikację. Wystarczy trochę fantazji i pomysł na nadzienie!

  1. Przygotowujemy formę do muffinek i papilotki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Do mieszanki do wypieku ciasta marchewkowego dodajemy jaja, olej, wodę, a następnie wszystko mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.
  3. Masę przekładamy do 12 papilotek i wstawiamy do piekarnika na 20—25 minut. Gotowe babeczki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Zawartość torebki z kremem karpatka mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  5. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  6. Krem szczelnie przykrywamy folią spożywczą, aby uniknąć kożucha. Studzimy.
  7. Miksujemy na średnich obrotach krem z miękkim masłem. Po chwili dodajemy likier Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  8. W wystudzonych babeczkach, za pomocą patyczka, robimy otwór, który pogłębiamy łyżeczką.
  9. Za pomocą szprycy cukierniczej nadziewamy babeczki kremem. Otwór zakrywamy gwiazdką z kremu.
  10. Gotowe babeczki dekorujemy migdałami, a do każdej z nich wbijamy ulubiony pik!

Mała modyfikacja, a zmienia wszystko. Budyń i babeczki marchewkowe… co za połączenie!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy