Babeczki marchewkowe z kremem pomarańczowym
Składniki
Babeczki marchewkowe:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Delecta
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Krem pomarańczowy:
- 225 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego Delecta
- barwnik spożywczy w kolorze pomarańczowym
Przygotowanie
Krok 1: W dużej misce wymieszaj startą marchewkę, olej, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy.
Krok 2: W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj, aż wszystko się połączy.
Krok 3: Przełóż ciasto do foremek na babeczki, wypełniając je do około 2/3 objętości. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy babeczki staną się złociste i wykałaczka włożona do środka będzie sucha. Po upieczeniu pozostaw je do ostygnięcia.
Krok 4: Przygotuj krem pomarańczowy. W misce ubij masło na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier puder, sok pomarańczowy, ekstrakt pomarańczowy i barwnik spożywczy w kolorze pomarańczowym. Kontynuuj ubijanie, aż krem będzie gładki i kolorowy.
Krok 5: Wykorzystaj rękaw cukierniczy lub nożyczki do dekoracji, aby nałożyć krem pomarańczowy na wierzch każdej babeczki. Możesz udekorować babeczki dodatkowymi pikiem w kształcie dyń, czy nietoperzy.