Składniki
Ciasto:
- 200 g masła temp. pokojowa
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka cukru drobnego
- 1 cytryna
- 3 krople aromatu cytrynowego Delecta
Dekoracja:
- 1 opakowanie białego lukru Delecta
- skórka pomarańczowa Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Do miski włóż masło oraz cukier. Ucieraj około 10 minut na puszystą masę. W międzyczasie sparz cytrynę i zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Wyciśnij z niej sok.
KROK 2: Ubij masę maślaną i dodaj powoli po 1 jajku. Kolejno dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, aromat cytrynowy, skórkę oraz śmietanę. Miksuj do połączenia składników.
KROK 3: Wyłóż masę do foremek na babeczki (około 12 sztuk). Piecz w 180 stopniach przez 30 minut (góra-dół).
KROK 4: Ostudzone babeczki udekoruj lukrem oraz skórką pomarańczową.