Babeczki brownie z solonym kajmakiem i bakaliami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
35 min.
Składniki
Ciasto- 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
- 4 jaja
- 100 ml wody
- 200 g margaryny
- 230 g masy krówkowej Bakalland
- kilka sztuk posiekanych orzechów włoskich Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 100 g skórki pomarańczowej Bakalland
- sól morska w płatkach
Przygotowanie
Te babeczki są jak prawdziwy skarb. Z wierzchu niepozorne, ale w środku skrywają wiele niesamowitych niespodzianek.
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Mieszamy jaja z mlekiem i olejem i wsypujemy zawartość torebki z ciastem na babeczki, miksując przez ok. 1 minutę.
- Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny – po 1,5 łyżki, posypujemy kroplami czekolady. Babeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika: w elektrycznym - na około 17 minut, w gazowym - na około 2o minut.
- Po 12 minutach pieczenia otwieramy piekarnik i małym kieliszkiem robimy wgłębienia na środku babeczek. Zamykamy piekarnik i dopiekamy babeczki do końca. Upieczone odstawiamy do wystudzenia. Babeczki z początku mają lekką górkę, stygnąc, po ok. 5 minutach delikatnie opadają na środku, ciemniejąc w tym miejscu.
- Gdy babeczki stygną, podgrzewamy w rondelku 230 g masy krówkowej, tak aby zrobiła się nieco bardziej płynna. Gdy masa osiągnie odpowiednią konsystencję, wkładamy ją we wgłębienie każdej babeczki.
- Wierzch dekorujemy dowolnymi bakaliami Bakalland (np. posiekanymi orzechami, rodzynkami, skórką pomarańczową). Na koniec posypujemy odrobiną soli morskiej.
- W babeczki wbijamy ulubiony pik.
Podane z uczuciem, ucieszą serce.
maja
06-07-2023
Ocena:
Bardzo zachęcam do spróbowania. Naprawdę pyszne!