Babeczki brownie z kremem miętowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto- 1 opakowanie babeczek czekoladowych Delecta
- 2 jaja
- 125 ml mleka
- 100 ml oleju
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 4 łyżki cukru pudru
- kilka kropli olejku miętowego
- 2-3 łyżeczki młodego jęczmienia
- 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Słodka czekolada i orzeźwiająca mięta, to dwa najbardziej aromatyczne i intensywne smaki. Połączmy je z uczuciem.
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Do głębokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem na babeczki, wbijamy jajo, dodajemy mleko i olej, miksujemy przez 1 minutę.
- Gotową masę przekładamy do foremek – po 1,5 łyżki ciasta, posypujemy kroplami czekolady. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 17 minut w piekarniku elektrycznym lub 19 minut w gazowym.
- Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Babeczki z początku mają lekką górkę, stygnąc, po ok. 5 minutach, delikatnie opadają na środku, ciemniejąc w tym miejscu.
- Serek mascarpone ubijamy mikserem ze śmietaną i cukrem pudrem. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodajemy młody jęczmień i olejek. Miksujemy dalej, aż masa uzyska pożądaną gęstość i kolor.
- Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy na muffinki krem, a wierzch posypujemy startą czekoladą.
- W babeczki wbijamy pik.
W sam raz dla tych, którzy łączą w sobie przeciwieństwa.