fbpx

Ciasta z owocami - proste przepisy

Przepis na ciasto z owocami to obowiązkowa pozycja na lato w każdej kuchni! Marzenia o ciastach tak pysznych, że żaden z gości nie odmówi kolejnego kawałka, wreszcie mogą się spełnić! Tym razem zapraszamy do świata, w którym puszyste ciasto i delikatny krem pojawią się w towarzystwie zdrowych, świeżych owoców.

Wśród bogactwa przepisów każdy znajdzie coś specjalnie dla siebie – amatorzy klasycznych ciast drożdżowych, i zwolennicy eksperymentów z nietypowymi połączeniami. Tradycyjny przepis na ciasto z owocami, jak bananowiec czy jagodzianki, sąsiaduje tu z awangardowymi propozycjami smakowymi w stylu Semifreddo lub Mimosa cupcakes. Ciasta z owocami to szczególne przysmaki. Ich pierwszy kęs niesie ze sobą nie tylko słodycz, ale też zachęca, by poświęcić chwilę na relaks i przyjemność tylko dla siebie. Przepisy na ciasta z owocami sprawdzą się podczas formalnych uroczystości, wakacyjnych spotkań w ogrodzie czy samotnych wieczorów z książką przy kominku.

 
Z bakaliami
Z bakaliami
Z cytrusami
Z cytrusami
Z kakao
Z kakao
Z kremem
Z kremem
Bez glutenu
Bez glutenu
Bez dodatku cukru
Bez dodatku cukru
Bez jajek
Bez jajek
Bez miksera
Bez miksera
Bez kofeiny
Bez kofeiny
Bez mleka
Bez mleka
Bez pieczenia
Bez pieczenia
Bez wyrabiania
Bez wyrabiania
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
Dla dzieci
Dla dzieci
Fit
Fit
Halloween
Halloween
Komunia
Komunia
Na imprezę
Na imprezę
Ślub
Ślub
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek
Wielkanoc
Wielkanoc
Z bananami
Z bananami
Z borówkami
Z borówkami
Z budyniem
Z budyniem
Z jabłkami
Z jabłkami
Z jagodami
Z jagodami
Z malinami
Z malinami
Z rabarbarem
Z rabarbarem
Z truskawkami
Z truskawkami

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

 

Wśród bogactwa przepisów każdy znajdzie coś specjalnie dla siebie – amatorzy klasycznych ciast drożdżowych, i zwolennicy eksperymentów z nietypowymi połączeniami. Tradycyjny przepis na ciasto z owocami, jak bananowiec czy jagodzianki, sąsiaduje tu z awangardowymi propozycjami smakowymi w stylu Semifreddo lub Mimosa cupcakes. Ciasta z owocami to szczególne przysmaki. Ich pierwszy kęs niesie ze sobą nie tylko słodycz, ale też zachęca, by poświęcić chwilę na relaks i przyjemność tylko dla siebie. Przepisy na ciasta z owocami sprawdzą się podczas formalnych uroczystości, wakacyjnych spotkań w ogrodzie czy samotnych wieczorów z książką przy kominku.

Owoce – jak cudownie mieć je pod ręką o każdej porze roku! Czasy, kiedy na sklepowych półkach nie było ich zbyt wiele, mamy już na szczęście za sobą. Dziś mamy dostęp do owoców, o jakich się nam nawet nie śniło i za które nie raz nie wiemy, jak się w ogóle zabrać. Figi, daktyle, mango czy świeży ananas już nikogo nie dziwią i sięgamy po nie równie chętnie jak po tradycyjne, rodzime owoce. Niewątpliwie plusem każdego jest to, że nawet jak nie zjemy ich ot tak, po prostu, to możemy wykorzystać je do ciasta i przygotować pyszny deser dla swoich najbliższych. Miska pełna witamin!

Lato minęło bezpowrotnie, ale to nie znaczy, że musimy pożegnać się z owocami. To właśnie teraz masz możliwość przygotować najlepszą szarlotkę, upiec pyszne brownie z gruszkami czy rozpływające się w ustach puszyste ciasto jogurtowe z malinami. Możesz także wiele więcej, bo nawet jeśli latem nie przyszło Ci do głowy, by owoce zamrozić, to w sklepach jest ich pod dostatkiem! Zamrażarki są pełne owoców leśnych, z których jesienią i zimą można wyczarować wspaniałe ciasto owocowe.

Ciasto z owocami – jakie owoce wybrać?

Każda pora roku rządzi się swoimi prawami i o ile latem chętnie sięgamy po desery z lekkimi kremami, galaretką i świeżymi owocami, tak jesienią i zimą wybieramy szybkie ciasta z mnóstwem owoców w środku. Możliwości jest naprawdę wiele i tylko od Ciebie zależy na co tym razem się zdecydujesz! Ułatwiamy Ci zadanie.

Marzy Ci się piękny tort, ale zupełnie nie wiesz jak się za taki zabrać. Sięgnij po gotowy produkt marki Delecta z linii La Chocolatiere lub po wyjątkowo puszysty biszkopt, do którego przygotowania będziesz potrzebować jedynie jajek i odrobiny wody. Wymieszaj ze sobą składniki mokre i suchą mieszankę, którą Ci oferujemy. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, ale boków niczym nie natłuszczaj! Dzięki temu ciasto będzie pięknie rosło, snując się po ścianie blaszki. Zmiksowane produkty przelej do formy i piecz do suchego patyczka. Ostudź, wyciągnij ostrożnie z tortownicy, a następnie podziel na 2 blaty.

No dobrze, ale gdzie są owoce?

Nie zapomnieliśmy, ale o nich za momencik, bo przecież każdy tort wymaga kremu! Może krem śmietanowy o smaku malinowym z nowej linii produktów La Chocolatiere? Zmiksuj zawartość opakowania z odmierzoną ilością schłodzonej śmietanki, a na końcu dodaj świeże owoce. Pamiętaj, by zamieszać je delikatnie szpatułką, by nie utraciły swego kształtu. Możesz także ułożyć je bezpośrednio na kremie. Nie korzystaj tutaj z mrożonych owoców. Sok powstały w trakcie rozmrażania mógłby skutecznie zepsuć strukturę kremu, a tego przecież nie chcesz! No chyba że… nie masz wyjścia!

Przygotuj wtedy odpowiednio wcześniej jedno opakowanie galaretki w tym samym smaku, co krem. Rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody – ok. 150ml i przestudź. Wlej tężejącą galaretkę do kremu i dodaj mrożone owoce. Ten patent sprawi, że krem nie spłynie, a tort będzie się pięknie kroił. To samo ciasto możesz oczywiście przygotować z innymi owocami. A może Twoje dzieci domagają się pysznej drożdżówki z połówkami śliwek i chrupiącą kruszonką?

Nic prostszego! Do jej przygotowania użyj ciasta drożdżowego z linii Duża Blacha Delecta. Nie potrzebujesz dodatkowych drożdży, mąki czy cukru, a jedyne o czym musisz pamiętać, to ciepłe lecz nie gorące mleko, roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz jajka w temperaturze pokojowej. Nie zapomnij o owocach! Przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki ułóż skórką do dołu. Dzięki temu, wydobywający się sok nie wsiąknie w ciasto i nie przyczyni się do powstania spektakularnego zakalca 😉 Pozwól mu nieco wyrosnąć, a następnie posyp kruszonką przygotowaną z mąki, masła i cukru. Po upieczeniu przestudź na metalowej kratce, a jeśli chcesz je dodatkowo osłodzić – wykorzystaj cukier puder.

Ciasta w owocami – co musisz wiedzieć?

Warto pamiętać, że niektóre owoce, zarówno świeże jak i mrożone mają w sobie ogrom soków i zbyt duża ich ilość w cieście może doprowadzić do jego opadania w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz pewności i boisz się cokolwiek zepsuć, postaw na zwykły wypiek, a owoce podaj jako dodatek w formie frużeliny lub aromatycznego sosu przygotowanego na bazie owoców i odrobiny cukru.

Na baczności musisz się mieć także przygotowując ciasto z galaretką. Większość owoców nie sprawi nam psikusa, ale są takie, które w kontakcie z substancją żelującą po prostu ją rozpuszczą. Unikaj więc świeżego kiwi, mango, papai i ananasa, a kiedy koniecznie będziesz chcieć ich użyć w swoim deserze – wrzuć je do gorącej, a następnie mocno schłodzonej wody.

Owoce – także te niewymagające obierania, warto umyć lub chociaż przepłukać przed wykorzystaniem. Jednak pamiętaj, by delikatnie osuszyć je ręcznikiem papierowym przed dodaniem do wypieku lub deseru.

Owoce są tak uniwersalnym dodatkiem, że możesz je wykorzystać do każdego rodzaju ciast i deserów. Nie bój się użyć ich w serniku, kuszącej bezie czy rustykalnej tarcie. Trzymamy za Ciebie kciuki!