Kroki
KROK 1
Ciasto przygotowujemy według przepisu zamieszczonego w tym przepisie. Do zawijania strudla będzie potrzebny także: obiadowy, płytki talerz, silikonowa mata i wałek oraz duża, bawełniana ścierka lub obrus.
Ciasto wstępnie rozwałkowujemy na silikonowej macie i odkładamy na bok. Na środku blatu kładziemy do góry dnem talerz, a na nim rozkładamy bawełniany obrus i posypujemy mąką.
KROK 2
Ciasto układamy na obrusie w miejscu, gdzie leży talerz i rozciągamy je rękami od środka na zewnątrz, symetrycznie we wszystkich kierunkach, podsypując mąką, aby się nie kleiło.
KROK 3
Rozciągnięte ciasto formujemy w kształt kwadratu, obcinając brzegi tak, aby powstała powierzchnia około 50 x 50 cm. Wyciągamy talerz spod obrusu, ciasto smarujemy połową roztopionego masła i rozkładamy przygotowany farsz.
KROK 4
Powoli zawijamy ciasto, smarując pozostałym masłem zwijaną część (aby ciasto dobrze się skleiło).