fbpx
Cofnij
Autor: Natalia Wiszniewska

Jak zrobić tradycyjne ciasto drożdżowe?

23.06.2023
Jak zrobić tradycyjne ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe to jedno z podstawowych ciast, które może być bazą wielu deserów. Warto wiedzieć, co zrobić, by za każdym razem uzyskać idealny domowy wypiek. Pyszne, pulchne, wilgotne ciasto idealnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości lub słodkość na niedzielne popołudnie. Poznaj kilka sztuczek, które pozwolą Ci stworzyć smaczne i kultowe ciasto drożdżowe.

Ciasto drożdżowe to kultowe i jedno z podstawowych wypieków w cukiernictwie. Może pamiętasz z dzieciństwa czasy, kiedy babcia je przygotowywała? W całym domu pachniało wtedy wyjątkowym domowym wypiekiem, unosił się wyraźny aromat masła. Jako dziecko czekało się, aż ciasto wyrośnie, upiecze się i będzie gotowe do zjedzenia. Najlepiej ze szklanką ciepłego mleka. Możesz powtórzyć to uczucie, przywołać piękne wspomnienia i smak babcinych wypieków. Samodzielnie przygotuj ciasto drożdżowe. Wystarczy przestrzegać kilku reguł, dzięki temu stworzysz idealnie puszyste i wilgotne ciasto. Może dzięki temu zapewnisz swoim bliskim smak deseru, który będą pamiętać przez lata oraz do którego będą wracać wspomnieniami.

Jeśli lubisz piec, to mamy dla Ciebie kilka podpowiedzi, jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe. Jest wiele możliwości wykorzystania takiego ciasta – możesz połączyć je z owocami np. truskawkami czy śliwkami, dodać na górę kruszonkę lub uformować małe drożdżówki, które często kuszą na w cukierni. Teraz możesz samodzielnie je zrobić i zadbać o ulubione dodatki. Jak widzisz ciasto drożdżowe, jest bardzo uniwersalną bazą do różnego rodzaju wypieków, dlatego warto znać sposób by je przygotować. Poznaj kilka trików:

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

 

SKŁADNIKI:

na rozczyn:

na ciasto:

na kruszonkę:

1 łyżka mleka do posmarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj rozczyn – w kubku wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę o odstaw na 5-10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrób na gładkie i elastyczne ciasto, w trakcie dodając ciepłego mleka oraz roztopione masło. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i ostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto uderz lekko pięścią, by je odgazować, wyjmij z miski i chwilę zgnieć. Przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

W małeJ misce umieść mąkę i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę masło i dłońmi rozetrzyj wszystko na kruszonkę. Ciasto posmaruj mlekiem i posyp kruszonka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 40 minut.

Jeśli brakuje Ci czasu  i szukasz gotowego rozwiązania, wypróbuj gotową mieszankę Ciasto drożdżowe Delecta.

 

ciasto drożdżowe Delecta
Ciasto drożdżowe z kruszonką Delecta
Zobacz inne wpisy
Zobacz więcej

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.