fbpx
Cofnij
Autor: delektujemy

Piernikowe witrażyki [DIY]

15.06.2023
Piernikowe witrażyki [DIY]

Jak przygotować pierniczki witrażyki na choinkę? Nic prostszego!

Musimy przygotować:

Najważniejsze to upiec pierniczki, środek wypełniając kolorowymi landrynkami. Pomogą ci w tym Pierniczki Delecta, które mają w zestawie foremki do wycinania.

Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jajo i tłuszcz. Całość zagniatamy do gładkiej masy. Wykładamy do zamrażalnika na 30 min. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temp. 180ºC bez termoobiegu.

Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, dzielimy na połowę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką. Wykrawamy pierniczki foremką w wybranym kształcie. Środek zostawiamy wycięty.

Układamy na przygotowanej blasze. Rozkruszamy landrynki, które umieszczamy w pustym środku pierniczka. U góry robimy dziurę na tasiemkę.

Pieczemy 10-13 min. Ostudzone pierniczki przedziewamy tasiemką i zawieszamy na choince.

Zobacz inne wpisy
Zobacz więcej

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem